Pärast Bob Dylani kontserti Saku suurhallis ei saa ma tema plaate enam ükskõikselt ja lihtsalt taustaks kuulata. Ta äratab minus tundeid, tahan või ei taha. Ma mõtlen tema lugude peale tükk aega pärast plaadi lõppu. Sest ta kõlab nagu ei miski muu.


Ka “Together Through Life”, tema värskeim CD, kõlab nagu ei miski muu. Püüan olla hästi täpne: see kõlab nagu kogu muusika, mis on varem kuuldud, see on nagu fraktaal, mille iga osa kordab iseennast alati uuena, alati samana. Kõlad, fraasid, meloodiad – kõik on ammu kuuldud, aga kõik on taas uued. Ongi juba täitsa ükskõik, kuidas ta seda teeb. (Tegelikult on tal nende variatsioonide jaoks ka mingi matemaatiline mudel olemas, aga sellest ta õnneks saladuslikult vaikib.) Kõik on nagu Dylani, aga samas nagu kõik need teised vanad, visalt elu külge klammerdunud Ameerika laulud – ­Guthrie’st ja Seegerist, aga kas või Robert Johnsonist alates.


Dylan laulab nagu vana mees – peatumatult juttu vestes, voolates, täiesti etteaimatavalt ja täiesti aimamatult. Jumala õnn, et ta olemas on ja et ta laulab.
8