See on justkui Murdi ja Tero aastahiti tabel, mis ei vaata üksnes taha, vaid ka ette ja 3Pea poolt välja pakutud teistsuguste vaatevinklite läbi. Mis siin koos on? Lugusid aastast 2009, mis on siin-seal juba ilmunud – Röövel Ööbik “Thulelohe”, Giuseppe Perverdi Big Bänd “Maantepiraadid”, Andres Lõo “Post Dogmatic Love”. Lugusid aastast 2009, mis on siin-seal juba ilmunud ning 3Pead kätes uude vormi voolitud – 3Pead versioonid on siia valmistatud näiteks Ans.Anduri “Lõpubossist”, Vaiko Epliku “Sinu jäljest”, Chungin & The Strap-On Faggotsi “Das Mannist”, Leslie Da Bassi “Sinu nõidusest”, isegi Neurophase’i remixist Popidioti “Logicust” ja Öäki versioon Tolmunud Mesipuu “Seitsmetollisest”. Samuti on siin päris uut muusikat, mis loodetavasti ilmuvad pikematel teostel kahe nädala pärast algaval uuel aastal – näiteks Paf “Kahekesi kuul”, Avalon Sutra “Astro Disko”, Talis ja Kosmosepealinn “Kosmosepealinn”. Ja ka uut 3pead ja Öäki. Ühesõnaga, võrdlemisi keerukas ühe lause või lõiguga selgeks siluda seda kompotti, eks?

Kui proovida üldistavalt kirjeldada 3Peade versioone kodumaistest lemmiklugudest, siis näib, et nad on lugudest alles jätnud need kõige-kõige ilusamad kohad. Kaunid harmooniad. Ja ma ei mõtle siin üksnes muusikaõpetuslikke harmooniaid, vaid helgeid kõlasid, suursugust  harmoonilisust ennast, millele päikesekiired erinevate nurkade alt erinevat valgust andes pillutavad. Näiteks Toe Tagi “Asfaldiorjadest” on alles see sillerdav sünt, mida on üksteise otsa kuhjatud, ning lahtimonteeritud vokaalid – räpiosa, hella inimese jaoks kindlasti midagi liiga agressiivset, on Toe Tagi plaadile jäänud. 

Kogu 3Pead organiseeritud südasuve öösse keset talve, mida “Eesti Pops 1” on, sobituvad ka kõik Janeki ja Erkki puudutuseta palad, need kõige uudisemad uudised siin. Pafi imekena vokooder-unelaul “Kahekesi kuul”. Avalon Sutra – ehk Krecki uus nimenägu – kosmik proge-disko “Astro Disko”. Talis ja Kosmosepealinna eufooria üleelanud peolõpu techno “Kosmosepealinn”. Ning piafrauslaste Rein Fuksi ja Eve Kompi uus jälg nimega Imandra Lake ning nende maaliline “Ilus aeg” – siin tõepooles kuuleb järvesid, tuules kiikuvat metsa ja heinakõrre maitset. Öäki ratsutav soft-brutaalne “Gloobus” ja 3Pead “Tuuletõmme” (see “tohime tohime”-lugu) panevad vanduma, et ei soovi enam väga pikalt uusi Öäki ja 3Pead albumeid oodata. 

Selge ning läbiva käekirjaga kogumik, elegantne austusavaldus kodumaisele muusikale, mille endale au tuleb anda ning millega sa veedad tunde ja tunde. 10