“Eesti looduse vägi”

Koolibri, 2008. 232 lk.


Kui 1981. aastal tuli müügile Hendrik Relve “Vahtral on sünnipäev sügisel”, lugesin ma seda niisuguse hoolega, et raamatul tulid kaaned küljest ära. Äsja ilmunud “Eesti looduse vägi” oli mul ka mitu päeva kaenlas, aga selle suurepärane köide paneb hästi vastu.


Hendrik Relve teksti lugedes kuuled kõrvus tema häält. Mahedat ja sõbralikku – nagu oleks tal toatäis lapsi ringiratast istumas. Selgete lausetega maalib autor lugeja silme ette pilte ja meele­olusid. Ta võtab lugeja käekõrvale ja viib ta sündmuspaika, nii et lugeja näeb, kui hääletult libiseb pikk ja kitsas lootsik läbi lõputuina näivate Okavango papüürusetihnikute (lk 210). Või kui peadpööritav ja jalgu tudisema võttev pilt avaneb Rügeni saarel 120 meetri kõrguselt järsakult alla vaadates (lk 41). Või kui meeldiv võib olla tunne, kui karge vihm Jotunheimeni kiltmaal läbi T-särgi tungib ja higiniredega seguneb (lk 156).


Mis te arvate, millega võrdleb Relve Suurt Munamäge? See on tema meelest nagu pikali visanud meesterahva punnitav õllekõht!


Relve raamat on omamoodi õpik, mis teeb meile selgeks, mis on puisniidud, mis on loopealsed, mis on rändrahnud, sood-rabad, hiigelpuud, liivakaljud.


See raamat paneb Eestimaa loodusväärtused kõrvuti kaugete maade omadega ja näitab, et me polegi nii viletsad siin tasasel maal. Hiidrahnude poolest oleme Euroopas esimesed, soode arvult kolmandad, Matsalus asuv rannaniit on Euroopa suurim ja sellist paepanka, nagu on meil, vaata et polegi kuskil mujal. Hakkab juba mure, et kas teistele maadele ka midagi jääb.


See on raamat, mida tuisusel õhtul lugeda ja teha plaane, kuhu suvel sõita, sest vanu tuttavaid kive, puid (ja majaosmikuid) on tore ikka ja jälle uuesti vaatama minna. Muidugi leiab siit palju selliseid kohti, kus varem käinud ei ole. Sellise lugeja jaoks, kel pole aimu, kus Eesti otsas asub Jõgeva ja kus otsas Pärnu, oleks võinud ehk olla rohkem kaardimaterjali, aga see selleks.


Hendrik Relve raamatust inspireerituna võtsin kapi otsast 1960. aastate Eesti Loodused ja veetsin mõnusa laupäeva. Millest see tuleb, et loodusemehed meil nii head sõnaseadjad on?