“Made in the Dark”

(EMI)


Briti tantsumuusikajõuk Hot Chip on ühe sõimes selliste bändidega nagu Junior Boys, Jamie Lidell ja Chromeo. Kahtlemata udupeene funk-soonega kerged pop-elektro-artistid, kes kogu oma südant miskipärast tantsupõrandale ei lajata. Miski nagu segaks. Ja see segaja näib olevat aju. Hot Chip ja sõbrad hoiavad muusikat pigem skeptilisena ja sarkasmikastmes, kui panevad ta lajatava mürtsu abil diskosaali bassikõlaritest sajaga kehtima. Justkui pelgavad oma iroonilisi rõivaid seljast visata. Nad on brainy-dance – väga sobilik rütmimuusika istuvatele kriitikutele ja varjatud hoiakuid armastavale muusikasõbrale. Vastupidiselt James Murphyle ja tema LCD Soundsystemile, kellel on kõik eespool nimetatud omadused (aju k.a.), mõned isegi veel, kuid esmajoones enesekindlus end higiselt (ja ilma põgenemisteeta) kehtestada.


Ühesõnaga Hot Chip. Nohikute ja karvaksavanud õllekõhukeste imagoga bänd, kes astus suuremale lavale aastal 2004, tuumikliikme Joe Goddardi magamistoas meisterdatud plaadiga “Coming On Strong”. Soodsamat sorti süntesaatoril viisistatud odavad imitatsioonid tantsumuusikast, elektro-R’n’Bst ja soulist. Magamistoas tegutsevad nad siiani – ka nende kolmas heliplaat “Made in the Dark” on suuresti sama voodi peal hüpates salvestatud. Aga aastatega – mille jooksul, ja see on üsna oluline, on publik pruukinud ka võõraste inimeste valmistatud tummisemaid remikse nende kerglastest tantsisklustest – on ära, alla või eemale vajunud nende poos. Enam ei ole esiplaanil roll “nohik viskab oma ebaseksikuse ja muusikalise küündimatuse üle nalja”. Intelligentsem seltskond võib seda neile muidugi pahaks panna.


Kogu osavõtmatu hoiaku ja ühe-sõrme-meloodiate juures on Hot Chipi muusikas ometi rohkem muusikat ning plaadil “Made in the Dark” osutab piisavalt palju hetki (kodureivikatsetused palas “Shake a Fist”, lopsakas disco-not-disco “Hold On”, ehtsad house-käigud tükis “Don’t Dance”) sellele, et nad suudaks kõrvaltvaataja-pingilt lõplikult ära tulles veel rohkem.


Reklaamitöötaja prillidega laulja Alexis Taylori laulutoon on kurblik, tüdinud, justkui veedaks ta mikrofoni taha võrdlemisi haput sinist esmaspäeva, aga – no ta ei suudagi teistmoodi.


“Made in the Dark” on tapvalt trendikas popmuusika album. Esialgu Kylie Minogue’d silmas pidades kirjutatud helisevast-tilisevast pophititst “Ready for the Floor” kuni suure osa plaadist enda alla võtvatele vaniljeste ballaadideni, bändilt, kes on vastutahtmist päris-bändiks muutunud. Ja kellel on siiani kõige paremini välja tulnud Hall & Oatesi värviliste pintsakupärija roll.
7