Priit Tender, millal seda koguteost kinodes võiks näha?
Linastumisega ootame sügiseni. Plaanis on välja anda ka eksklusiivne raamat-DVD, mille koostamisega parasjagu tegeldakse. Samuti on kavas esitlus Göteborgi raamatumessil, kus on sel aastal fookuses just eesti kirjandus. On mõte seda kogumikku ka koolides levitada, ehk aitab kaasa eesti luule (ja animatsiooni) populariseerimisele.

Kui palju aega “Musta lae” projekti ideest valmimiseni kulus?
Nii poolteist aastat. Idee sai alguse mõned aastad tagasi ühest Hollandi stuudiost, kes plaanis teha rahvusvahelist animaprojekti, mis põhineks samuti iga maa luulel. Ei teagi täpselt, mispärast, ent paraku jäi see projekt katki. Niisiis otsustasime asja ise käsile võtta. Üllataval kombel olid kõik juhtivad joonisfilmitegijad kohe nõus sellega kaasa tulema.
Kuna formaat oli nii lühike (igaühele kaks minutit –  MT), siis võimaldas see proovida ka uusi tehnikaid ja teistsugust lähenemist loole kui sellisele. Kõik autorid töötasid omaette, ning oli väga huvitav jälgida, kui filmid valmima hakkasid, kui erinevalt olid tegijad asjale lähenenud. Seitsmest loost filmi kokkupanemine oli samuti omaette probleem, ent tundub, et see õnnestus siiski üllatavalt hästi.

Kuidas leidsite need seitse luuletust?
Luuletuste valiku osas oli autoritel täielik vabadus, üritasime vaid vältida olukorda, kus mitu filmi oleks valminud sama luuletaja teostest. Nii et kõigepealt jagasime ära luuletajad ja siis asusime konkreetseid luuletusi otsima. Luulefilmi tegemine on sisuliselt olukord, kus sulle on antud ette filmi stsenaarium, mida sa oma parima äranägemise järgi pead lavastama hakkama. Selle stsenaariumi eeliseks see, et ta on piisavalt abstraktne ja annab palju vabadust. Teisalt ei saa aga luuletust lihtsalt pildis “ära jutustada”, vaid autoril peab olema mingi omapoolne kontsept­sioon, kuidas seda ülesannet lahendada.