Mida AnimaCampus endast kujutab?

See on kohtumispaik sajale noorele animafilmitegijale, kel on võimalus osa saada animavaldkonna tipptegijate kogemusest ja punuda rahvusvahelist kontaktide võrgustikku. AnimaCampus keskendub animafilmitegijale ja tema indviduaalsele arengule. Innovatsioon on meilegi oluline, aga pigem filmitegija mõttemaailma raputamise kaudu. AnimaCampus näitab eri võimalusi, kuhu ja kuidas end animamaailmas on võimalik positsioneerida. Püüame kokku tuua nüüdisaegse digitaalkunsti ja klassikalise animatsiooni, tööstuse ja arthouse-kino. Oma tee peab iga osaleja sealt vahelt ise üles leidma.

Mis on selle suurejoonelise ettevõtmise juures kõige tähelepanuväärsem?

Programm on kantud sõltumatuse vaimust ja indie-entusiasmist: viis päeva põnevaid esitlusi, loenguid ja töötube kannavad temaatilist lipukirja “Kehtesta omad reeglid”. Ühe olulisima asjana tulevad kaardistamisele animatsiooni ühenduspunktid teiste loominguliste ning kommertsvaldkondadega – animatsioon ristmeedias ja eri platvormidel, visuaalefektid (koostöös FMXiga), animatsiooni ja koomiksikunsti segunemine jne. Fookusesse oleme sel aastal võtnud Lõuna-Kaukaasia ja Kesk-Aasia animatsiooni. Teatavasti kuulusime veel 20 aastat tagasi ühte suurde liitu ja suhtlus animafilmitegijate ning stuudiote vahel toimis Moskva kaudu hästi. Pärast Nõukogude Liidu lagunemist hakkas iga riigi animatööstus võitlema ellujäämise nimel ja kontaktid kadusid.

Külalisesinejaid tuleb nii Jaapanist kui Hispaaniast, nii Inglismaalt kui Saksamaalt, nii Iisraelist kui Soomest, üks peaesineja on Mark Shapiro, Oscarile kandideerinud 3D-nukufilmi “Coraline” (fotol) turundusguru animatsioonifirmast Laika, kuid kuulata saab ka kaht Eesti animatsiooni suurkuju Priit Pärna ja Mait Laasi.

Mis võiks olla oodatav mõju kohalikule animaskeenele?

Olles pärit riigist, kus on kõigest 1,3 miljonit elanikku, oleme vägagi teadlikud sellest, et ainus asi, mis viib edasi, on nutikus. Eestis on üsna lihtne teha firma ja hakata oma asja ajama. Seda julgust tahame süstida ka AnimaCampuse osalejatesse – olla ise algataja, loovmajandaja. Ettevõtliku tegutsemise kõrval ei ole muidugi vähemtähtis originaalne mõtlemine. Eesti animatsiooni koolkond on maailmakuulus oma autorifilmide poolest. Meil on kaks pika traditsiooniga stuudiot, Nukufilm ja Eesti Joonisfilm, mis on selle kuulsuse taga. Samas on Eestis viimaste aastate jooksul kasvanud peale uus põlvkond noori animaatoreid, kes ei pruugi ilmtingimata valida autorifilmide teed. Vanade ja väärikate kõrvale peavad mahtuma ka uued tegijad, kes soovivad oma tegevust kindlasti Eestist väljapoole suunata. See on olnud üks põhimotivaator AnimaCampus Tallinna käivitamisel.

AnimaCampus Tallinnas, 15.–19. novembril, AnimatedDreams Tallinnas. 16.–20. novembril