Andra Siibak: Eesti noored on digitaalsed düsgraafikud

Rate.ee ei ole kindlasti enam nii edukas kui mõned aastad tagasi. Kuigi eelteismelised naudivad rate.ee poolt pakutavaid kasutusvõimalusi endise innuga, on vanemad portaali kasutajad suuresti loobumas kodumaise keskkonna pakutavatest võimalustest. Paljud noored, kelle sõbrad olid neile saatnud personaalse kutse asuda sotsiaalse võrgustiku orkut.com liikmeks, kolisid ära rahvusvahelisemasse keskkonda juba paari aasta eest.
Nüüd on juba mõnda aega käimas protsess, kus endised Orkuti kasutajad on sealsest India, Brasiilia ja Pakistani noorte seltskonnast tüdinud ning ümber kolimas maailma ühte suurimasse võrgustikku Facebooki.

Rate on jäänud eelkõige pärusmaaks neile noortele, kel puudub piisav võõrkeelte oskus ja osalt ka tehnilised oskused uutel platvormidel hakkama saamiseks.

Siiski tuleb nii mitmesuguste rahvusvaheliste kui ka kodumaise suhtluskeskkonna kasutajate profiile, postitusi ja fotosid vaadates tõdeda, et paljud Eesti noored on digitaalse kirjaoskuse valguses endiselt düsgraafikud.

Eesti inimarengu aruanne 2008 hoiatab digitaalse kihistumise eest:
Eesti internetikasutajate hulgas kõige levinumad internetis tehtavad toimingud on järgmised: netipanga kasutamine, suhtlemine sõprade ja tuttavatega ning praktilise info otsimine. Kõige vähem iseloomustavad Eesti elanike internetikasutust kodanikualgatustes osalemine, kultuuritarbimine ning osalemine foorumites, blogides, küsitlustes ja kommentaaride kirjutamine. Tegelik digitaalne kihistumine ei toimu seega mitte internetikasutajate ja mittekasutajate vahel, vaid tuleneb paljuski ka erinevatest kasutusvõimalustest ja nende rakendamisest.

http://www.kogu.ee/public/EIA08_est.pdf