Iga hea raamat sobib. Parem, kui ta on just pooleli, järjehoidja vahel ja enne loetu veel meeles. Enne magama heitmist ei tasu lugeda teost, mis ärritaks või segaks unenägusid. Ei poliitikat ega pornot, samuti mitte usulist kihutuskirjandust. Piibel ja Koraan ärgu kaisukaruks kippugu.

Raamat, milleta lapsepõlv ei oleks täielik

Entsüklopeedia või mõni suurem sõnaraamat. Ilma seesugust lehitsemata ei teki toda kättesaamatu paljususe taju, mis võimaldab näha iseennast justkui väikest punktikest avaral mäestikuvaatel. On nii palju sõnu, ja sõnadel nii palju tähendusi, et keegi ei suudaks seda kõike omandada.

Millist raamatut sooviksid illustreerida?

Näiteks telefoniraamatut. Kui oleksin hea kujundaja, paneks kõik oma võimed mängu, et igaüks unustaks seda raamatut lehitsedes ära, kellele ja miks ta üldse tahtis helistada.

Millise raamatu kaanele tahaksid autori nime asemel kirjutada iseenda oma?

Ega ma ei häbenekski, võtaksin musta markeri, tõmbaksin endise autori maha ja kirjutaksin oma nime asemele. Peaasi, et see raamat poleks avalikust raamatukogust – nii pole mõtet, järgmine lugeja võiks ju omakorda maha tõmmata minu nime jne. Aga seni mul riiulis ühtki muudetud autorinimega raamatut ei ole.

Mis raamatu lugemisele teeksid kohustuslikuks igale eestlasele?

"Muistendid Vanapaganast", mis ilmus 1970. Tõsi küll, sellest oleks vaja käepärasemat väljaannet, ilma teadusliku aparatuurita.

Mis Eesti raamatu peaks tõlkima igasse maailma keelde?

Ikka "Muistendid Vanapaganast", kui ükskord tehakse uus, täielik ja ilukirjanduslik väljaanne.

Mis raamatut ei raatsiks isegi parimale sõbrale välja laenata?

Kõik oleneb põhjusest. Miks sõber raamatut tahab? Kui põhjus on tõesti veenev, võib välja laenata isegi oma märkmiku. Vajaliku raamatu võib mõnikord laenata isegi siis, kui ei raatsigi...

Mõni raamat või autor mis või kes on teenimatult ära unustatud?

Juhan Liivi "Luuletused" 1926. aastast, Tuglase versioonidega. See tuleks uuesti avaldada, algses järjestuses ja Jaan Vahtra piltidega.

Oh-mul-on-selle-raamatuga-nii-lahedad-mälestused

Nikolai Baturini "Leiud kajast".