Kontseptplaat, mida tahaksin produtseerida, loomulikult juhul, kui mu muusika-anne paar korda suurem oleks, kannaks nime “Kollane kass” ja tugineks Mati Undi töödele. Kirjeldan mõningaid palu sealt.

“Helgi Sallo kadumine” on süüdimatu bossanoova, kus ehe 60ndate­pärasus seguneb natuke Stereolabi- või St Etienne’i pärasusega. Ideaalis laulaks seda laulu Sallo ise.

“Via regia” oleks pikk ja psühhedeelne bluus; massiivsele kitarri­saundile lisanduks ajapikku Aleksander Müller lauljana; loo keskel hakkaks üha enam kostma animaalset röökimist, asi läheks päris ekstaatiliseks, Müller kaoks esiplaanilt. Instrumentaalne lõpp muutuks hoopis külmalt elektrooniliseks, väljendades katarsist ja ängi.

“Sügisballis” sämplitaks Sven Grünbergi “Balli”, kuid tagajärg paigutatakse veidrasse, just nagu optimistlikku nõuka-diskosse, mis kõlab nagu olümpiaregati promomuusika. Kaastegev Luarvik Luarvik.

“Kuuvarjutus” on aeglane ja lüüriline lugu, elektrooniline ballaad naishäälega. Kui teda millegagi võrrelda, siis tema kaksikvend minevikust on 10CC surematu hitt “I’m Not In Love”. Laul läheb üle plaadi kulminatsiooniks, mis on loomulikult “Öös on asju”, neurootiline oopus sümfooniaorkestri ja d&b rütmidega.

Muidugi jäid kirjeldamata veel sellised lood nagu kunagisi üliõpilaslaule meenutav neo-folk “Elu võimalikkusest kosmoses”, biitlugu “Võlg”, progesugemetega “Must mootorrattur”, veider saksa kabareemuusika ja kraut-rock’i ristand “Brecht/Nacht”.Plaadile võiks mahtuda ka dekonstrueeritud süldibändilugu “Lutsluts” ja hümnilik “Graal”, rääkimata lied’i paroodiast “Ratsa üle Bodeni järve”. Õnneks on CDd päris mahukad…

Kontseptalbum oleks koht, kus saaks kasutada tuntud hääli uues kontekstis. Kui Mati Nuude veel elaks, oleks tema erakordset häälematerjali kindlasti vaja. Ja Tajo Kadajase kutsuksin silmapilk mõnd lugu laulma. Selliseid varjatud tähti on veel.

***

Kui ma selle plaadikese välja mõtlesin, ei teadnud ma veel, et Tiit Palu lavastab Endlas Genialistide kaasabil muusikaetenduse, mis segab kokku Undi “Mõrva hotellis” ja 60ndate eesti hitid. Kommentaarid on liigsed.