Füüsiliselt plaadid ei ilmu, varasalve välja andmise taga seisva Yoko Alenderi sõnul on idee just digitaalselt Ruja paremik kättesaadavaks teha. „Võtsin asja lõpuks ette, kuna olen sellel aastal oma vaba aja pühendanudki isa arhiivile ja temast aasta lõpus ilmuva raamatu koostamisele,“ ütleb Ruja peamise vokalisti Urmas Alenderi tütar Yoko.

Valimikku aitasid tal kokku panna Ruja kunagised liikmed Rein Rannap ja Jaanus Nõgisto. Lisaks Ruja lugudele leiab kümne plaadijaotuse pealt ka osaliselt Ruja koosseisuga kattuva ansambliga esitatud Rein Rannapi kantaadi „Ilus maa“, loo „Eks sa vaata“, samuti palasid teatrietendustest „Johnny“ ja „Protsess“, lisaks hulga kontsertsalvestisi.

„Mul on suur rõõm, et nüüd ilmub ka lugu „Siin olen sündinud“, mis kunagiselt CDde kogumikult välja jäi,“ ütleb Yoko Alender.

Albumeid ilmestavad ajakohased fotod Urmas Alenderi arhiivist, laulja ja muusiku isiklikult koostatud Ruja fotoalbumist.

„Olen oodanud seda hetke aastaid ja mul on tõeline rõõm, et lõpuks ometi on see fantastiline osa eesti muusikapärandist uute põlvkondade ees, meile kõigile nautida, jälle ja jälle,“ ütleb Yoko.

* Eesti Ekspressi korraldusel toimub neljapäeval, 20. augustil Tallinna lauluväljakul kontsert „Roostevaba maailm“, kus Rein Rannap ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester esitavad Ruja loomingut.