Arhitektuuri- ja disainispetsialistidest žürii valis välja kolm parimat objekti. Esikoha pälvis üksmeelse otsusega Lasva veetorn (suurel pildil), mis on muudetud infopunktiks-galeriiks. Autor arhitekt Veronika Valk, keda abistas Kadri Klementi.

Žüriisse kuulunud arhitektuuriajakirja Maja peatoimetaja Triin Ojari selgitab valikut: “Sisuliselt eikusagile on eimillestki loodud moodne sündmusruum. Vana veetorn – kohalikus kontekstis kahtlemata suur hoone – on saanud sisse ainukordse häälitseva klaver-trepi, tippu vaateplatvormi ja roostes veetünni galerii. Kohalik kogukond ajas oma väikest asja ja suutis mõne väikse, ent õige sammuga luua olulise maamärgi. Tänapäeval moesolev kogukondlik planeerimine, kui soovite! Lisaks muidugi kätkeb torn endas heas mõttes hullumeelsust, visiooni ja pusimist pisiasjades, mis kõik näibki paremini teostuvat pealinnast kaugel eemal.”

Veel tõsteti esile Martin ­Pärna ja Edina Dufala-Pärna tehtud pinke nende läbimõelduse ja õnnestunud materjalivaliku pärast. Kolmanda auhinna pälvis aga arhitekt Toomas Tammise ja sisearhitekt Paco Ulmani kavandatud aiamaja Meriväljal, mis on lisandus mõni aeg varem ehitatud villale.

Lisaks saab näha Tartu ülikooli õigusteaduskonna aeda (autor ­Merje Müürisepp), mis koosneb eelroostetatud plekist välja joonistuvast väänlevast ornamendist, mis töötab ühtlasi labürindina. Et tegu pole mitte eraaia, vaid avaliku ruumiga, on eelistatud vähest hoolt vajavat ning ilmastikukindlat kiviktaimla tüüpi haljastust.

Päinurme välilavast “Tuut” (Karin Bachmann, Mirko Traks) võiks kujuneda üks kohaliku elu keskmeid, hoone sündiski külaseltsi eestvõttel. Varjualuse muudab efektseks huvitavalt konstrueeritud geomeetriline vorm, mille kuju ja värvi puhul võeti šnitti pargis kõrguvatelt suurtelt vanadelt sirelitelt.

“Väike 2007–2009” on avatud 1.–19. juunini Tallinnas arhitektuuri- ja disainigaleriis, edasi liigub näitus teistesse Eesti linnadesse.