Lutsu 8, oma iseloomult tagasihoidlik ühekorruseline ärklitubadega puumaja on praeguseks üks vähestest autentsena säilinud vanalinna klassitsistlikest puithoonetest Tartus. Oma põhimahus pärineb see 18. sajandi 70. aastatest, meieni säilinud välisilme sai see siiski arvatavasti ümberehituse käigus pärast erakätesse müümist 1830. aastail.

Hoone harmooniataotlustega klassitsistlik tüüpfassaad (ehitatud Tartule viljakaimal ehitusperioodil 19. sajandi I poolel) on teatud vastuolus nüüdse kohatise kuhjatuse ja mänguliste situatsioonidega lahendatud sisuga. Samas mõjub liigroosasse pakendatud tuubil mänguasjademaailm varem elumaja ning mõnda aega koolimajana (maja ehitati 1770. aastate keskel garnisoni koolimajaks, 1777 oli ajutiselt sinna majutatud vene kirik ning hiljem asus seal kreiskool) kasutusel olnud hoonele kosutavalt. Sisekujundusfirma „Laika, Belka & Strelka“ teostuses on majas peidus olnud väärtused avatud, osa säilitamiskõlblikest detailidest on lausa ekspositsiooni lahutamatuks osaks muutunud. Nii on 19. ja 20. sajandi vahetuse jõuka linnakodaniku lapse mänguasjade toas vitriini taga eksponeeritud valgetest siniste maalingutega glasuurkahlitest ahi ning rokokoolike lõigete ja manustega siseuks. Järgmise, talulaste mänguasjade toa lõpetab originaalne rõhtpalksein ning maja aktsendiks oleva mantelkorstna (hiljem sisseehitatud vahelagi lõhutud) sisse on tehtud kunstnikunukkude galerii.
Iseseisvana on eksterjööri kõrval väärtustatud hilisklassitsistlik valgmikuga peauks, eeskoja seinte abitu marmorimitatsioon (säilinud ka nt. Tampere maja eeskojas) ning kasvõi renoveerimise järel ilmsiks tulnud seinamaalingukatked hoone lõunatiivas.
Lisaväärtuste vastastikune suhe on ilmne. Ukse kohal olev kiri (Tempus est ludendi) kutsub meid muidu ratsionalistlike tegevuste juurest mängima. Mängima või nostalgitsema muuseumi, kus vanim originaalne eksponaat on kümneid aastaid noorem kui maja ise.

Ehk tõestab see mänguasjadega täidetud koht, et muuseum saab olla maksimaalselt elav, ja, et hea arhitektuur ei pruugi olla mitte ainult uus, vaid ka lihtsalt hästi renoveeritud maja.