Maire Suitsu, Lia Virkus, Angeelika Kang, “Šokolaadiraamat”
See nõrkustele ahvatlev ilupiltidega suureformaadiline retseptiraamat on veidikene enam kui lihtsalt “löö-munad-vahtu” juhend. Sissejuhatuseks on siin 30 lehekülge šokolaadijuttu, alates ajaloost, alates maajadest ja asteekidest. Ja tõesti, juures on ka antiikseid kakaokasvandusi kujutavaid illustratsioone ning jutt vägagi arukas. Edasi saame teada, kuidas kakaopuud kasvavad ja kuidas viimaks šokolaad valmib. Alles pärast põhjalikke ajaloolisi vaateid jõutakse praktiliste üldteadmiste juurde ning viimaks-viimaks ka juba mainitud “löö-munad-vahtu” osa. Tänuväärne on see, et teos on kodumaine, mitte lihtsalt tõlketöö. Retsepte umbes-täpselt sada, kuid ma selle üle väheke vinguksin. Siin on küll mitmeid kooke ja küpsiseid mitmes eri variandis, kuid soolastest roogadest, kus šokolaadi saaks kasutada, on täiesti mööda vaadatud, seda isegi ei mainita. Kahjuks ei pakuta midagi ka lahjema poole pealt – ikka on nii, et võta sada muna ja kilo võid (OK, väike liialdus), raamat küll algab paljulubavalt, kuid retseptipoole pealt ei üllata. Ikka vaid ootuspärased magusad kaloripommid. Mis ei tähenda seda, et need halvad oleksid. Soovitan proovida šokolaadiparfeed. Jõulud juba läbi ka, aga neelud millegi hea järgi käivad ju aastaringselt? Kui oled otsustanud uuel aastal kasin ja karske olla, hoidu sellest raamatust kauge kaarega eemale, sest Jaan Heinmaa fotod ei jäta sind külmaks.