Aastatel 1969–1974 õppis ERKIs arhitektuuri minu ema, arhitekt Krista Karu. Vaatamata möödunud 35 aastale on tema silmis kunstiakadeemia endiselt sama nägu nagu tollal. Naljatledes ta isegi ütleb, et hea otsimise peale tõenäoliselt leiaks koridori seintelt jälgi enda õpinguajast. Ei vaidle vastu, nii mõnelgi praeguse hoone koridoriseinal on näha rohkem ajalugu, kui ühe hetkega hoomata jõuab – uhketest freskodest ja sgrafiitodest trepikodades kuni pikkade filosoofiliste mõtteavaldusteni vetsuustel.

Kas tõesti DNA vastu ei saa? Ju siis mitte. 1999. aastal alustas arhitektuuri- ja linnaplaneerimise osakonnas õpinguid vend ning 2001. aastal asusin ise õppima 1992. aastal kunstiakadeemias avatud kunstiteaduse erialal. Sisseastumisvestlusel uuriti, et kas olen kuidagi suguluses eespool mainitud persoonidega ning et miks siis nende eeskujul arhitektuuriga end otse ei sidunud, vaid sellest kirjutamist eelistan. Käeline osavus jäi mulle pärandamata ja eks need, kes ise ei oska, ongi varmamad kritiseerima.

Mihkel Karu
arhitektuuriajaloolane, kunstiteaduse ­eri­ala vilistlane, kes on uurinud oma vanaisa tegemisi. Mirovi projektidega saab aasta lõpuni tutvust teha arhitektuurimuuseumis