Ginuwine
“The Senior”
(Epic)

Moodsa soul-fungi stagnatsioon

Kui r’n’b-stseen on tänavu millegagi silma paistnud, siis sellega, et mitte midagi pole toimunud. Aasta on juba poole peal, kuid pinnale pole vopsatanud ainsatki lugu, albumist rääkimata, mis žanrit enda valitud suunas edasi tiriks.

Ilmselt on see loomulik asjade käik. Peaaegu 10 aastat on r’n’b silma paistnud raadiosõbraliku eksperimenteerimise, rütmide pahupidi pööramise ja uute saundide taga ajamisega. Nüüd, tundub, et fantaasiamasin on tühjaks jooksnud, “peak” on seljataga ja käes on rahulik puhkusepõlv. R’n’b tiksub küll endiselt hästi, aga see temaga alati kaasas käinud üllatus- ja vapustusmoment on miljonitesse kõrvadesse laiali hajunud.

Seda igavat juttu ilmestavad suve alguse kaks oodatumat teost Ginuwine’i “The Senior” ja Destiny’s Childi esimese tiigri Beyonce (Knowlesi) sooloalbum “Dangerously In Love”.

Ginuwine’i neljandal kauamängival ei kuule enam koostööd pikaajalise ja kõige viljakama taustapartneri produtsent Timbalandiga. Kõige olulisem (ja tuntum) kaadritagune jõud on Troy Oliver ja kõige olulisem uudis, et albumisse on senisest varem hip-hopi mätsitud. Külas on Snoop Dogg, Method Man, Baby ja Clipse.

Albumi tipp on sajahäälne ja kümnemeloodiline “Chedda Brings”, midagi liigutavad ka klubidesse kirjutatud “Hell Yeah” ja “Stingy” ning mujal vulksub normatiivne, mis sest, et korralik, suudlemise- ja chillimise-muusika. Sellest, et loometuluke pole just lõõsanud, annab ka märku minu teada aega pikim ligi 10-minutine “skit” (kuuldemängulik vahepala) “”Locked Down” The Movie”.

Beyonce avab oma sooloalbumi, millest loodetakse salamahti Pop-Kuninganna tiitli kindlustavat triumfi, suurejoonelise pasunamarsiga “Crazy In Love” ja võid jõuda kahtlustada, et siit algab veel pöörasem sõit, kui mis tahes Destiny’s Childi albumil, aga… kohe-kohe võetakse hoog samm sammult maha. Vanade klassikute  ümbermängimise, mid-tempo funk-disko ja suurelava ballaadide vahele jääb ka üks üllatus. Lugu “Yes” – tere tulemast soul-muusikasse, laptop-techno! Päris ausalt kohe.

Ühtlane ja hea, kuid ükskõikne kvaliteet.

G-le 6 ja B-le 7