Jälle üks komistus “räpp kehva, taustad super” puntra otsa?

Rakvere, nagu me teame, on enam-vähem üleni kohaliku suurmagnaadi käpa all. Kröösuse häärberit ümbritseb must kivimüür ja aias loksub tehisveekogu, mille kohta bassein on vähe öeldud, pigem on tegemist järvega. Ja mulle tundub, et see järv on servani täis Rakvere meeste, naiste ja vaeslaste higi ning pisaraid – kõigi nende, kes müüvad oma tööjõudu miinimumpalga ja asutuse söökla odava pajuki eest kaasaegsele külakurnajale.

Niisiis peaks Rakvere räpparitel olukorra kohta kodulinnas kõvasti ütlemist olema. Kes veel kui mitte noored, keda ei poo pähemääritud pangalaenud ja liisingud ning ei hirmuta oht liigse suupruukimise eest töökohta kaotada, võiksid rääkida asjadest nii nagu need on? Aga võta näpust, kõik emm-siid on selle koha pealt vait nagu sukad. Ka pealtnäha väga radikaalse hoiakuga Rassakas otsib oma vaenlasi väga ohutust kaugusest – raadiojaamades vohav kommerts, sitad eesti süldibändid, lollid diskorid, kasuahned muusikaärimehed, Kroonika ja  SLÕhtuleht saavad  julge mehe käest mis tolmab.

Ei, ma saan aru küll, et neid noori huvitab muusikategemine väga. (Siit tuleb jälle see eesti hip-hoppi iseloomustav klassikaline lause, et “põhjad on poistel päris head”). Aga räpp, kulla sõbrad, on tekst. Millest me õieti räägime, kui teil midagi öelda ei ole?

Ja ka sellest saan ma aru, et oma kujutlustes elavad poisid ja tüdrukud Rakverest tuhandete miilide kaugusel. Kui nii, siis oleks vast ausam ainult ingliskeelseid peopanemise lugusid treida? MC-battle’ite veteranide eestikeelsed riimid on täiskasvanu kõrva jaoks neetult abitud ning meenutavad õhtut Ingvar Luhaääre luuleklubis. Kõigile pole antud Chalice`i talenti!

Mõistagi pole tegemist ainult Rakvere probleemiga. Näiteks Tartu linnavalitsuses on ennast mõnusalt sisse seadnud täissöönud reformikate jõuk, aga Taaralinna räpparid ei leia mitte ühtegi riimi Ansipile ja Astokile.

Aga põhjad on poistel tõesti päris head.

5