Registreerimine

Reisibüroo Estravel lehekülg Estravelshop.com ei nõua kasutajalt mingit registreerimist või tülikat asjaajamist numbrite ja nimedega. Klikates soovitud ikoonile pealehel, võib asuda ilma pikema tseremooniata uudistama lende, hotelle või muid pakkumisi. 5 PUNKTI.

Ärimees Andres Liinati värskeima projekti, on-line-reisibüroo Bookinghouse.net leheküljel võib lendude-hotellide otsimist alustada samuti ilma registreerimata. See protseduur muutub aga siiski vajalikuks, kui sobiv lend või hotell on leitud ja soovite asuda broneerima. Iseenesest on registreerimine siiski kiire ja lihtne – ning ei puudu ka võimalus siseneda ID-kaardiga –, kuid isikukoodi küsimine lehekülje registreerimisvormil on siiski ilmselgelt liiast. 3 PUNKTI.

Lendude otsimine

Mõlemalt leheküljelt sai otsitud lennupiletit Londonisse ajavahemikus 15. kuni 23. juuli.

Estraveli lehekülg pakub odavaima lennuhinna leidmiseks eri variante – inimestel, kel on võimalik oma reisi kuupäevasid edasi-tagasi nihutada, on võimalus seda teha koguni seitsme päeva piires. Sisestades broneerimissüsteemi sihtpunktiks Londoni, lubab süsteem otsekohe võimalust valida ligi saja lennuvõimaluse seast KLMi, Estonian Airi, British Airwaysi, Czech Airlinesi, Finnairi, Lufhansa, SASi, LOTi, Air Balticu ja koguni Air France’iga. 5 PUNKTI.

Bookinghouse’i süsteem lubab Londoni sihtpunktiks valides teha ka veel täpsema valiku kindla lennujaama või isegi rongijaama vahel. Väikese katse järel selgub aga siiski, et isegi Bookinghouse’il ei õnnestu panna lennukeid lendama otse Paddingtoni rongijaama. Väljasõidu ja tagasilennu valimisel pakutakse automaatselt valitud päevale eelnevat ja järgnevat, kuid kiirotsing kuvab ekraanile lennud ainult KLMi ja Lufthansaga. Alles klikates nupule “Põhjalikum otsing”, toob esile sõidud Czech Airlinesi ja Estonian Airiga. 3 PUNKTI.

Hinnad

Estravel pakub Londoni reisiks ligi sada lennuvõimalust hinnaskaalas 1500 kuni 32 610 krooni ilma lennujaamamaksudeta. Tõsi, odavaimal, 1500kroonisel lennul KLMiga pole tagasilennuvõimalust soovitud päevaks, vaid kaks päeva hiljem. 1750 krooni eest lubatakse British Airwaysiga läbi Helsingi Londonisse. Kui sellele klikata, pakub süsteem kohe 6–7 eri aegade ja ümberistumistega varianti, mis ehk reisibüroo vilunud töötajale ei valmista mingit peavalu, tavainimesele võib aga tunduda natuke ehmatav. Valides oma eelistused, selgub, et 1750 krooniga Londonisse lennata siiski ei saa – koos maksudega on lennu hind tunduvalt soolasem, tervelt 5793 krooni. 3 PUNKTI.

Bookinghouse’i lehel valisin samuti kõige odavama hinna, “alates 1000 kroonist” KLMiga Londonisse lendamise. Vajutades valikunupule, viib link järgmisele leheküljele, kus on kirjas korralik lennuplaan, kõikide aegade ja ooteaegadega vahepeatustes ning ka lõpphind koos maksudega – 4313 krooni. Klikkan ka pakutud Lufthansa lennule. Alghinnaks on 2500 krooni nagu ka Estravelis, maksudega kokku aga vaid 4855 krooni, nii et üle 300 krooni odavam. 4 PUNKTI.

Maksmisvõimalused

Estraveli süsteem võimaldab enne maksma asumist kirja panna reisija boonusprogrammi kaardi numbri ning lubab muu hulgas ka valida, kust pilet kätte saada – postiga, enne reisi lennujaamast või Estraveli kontorist. Mõnede lennufirmade puhul saab valida ka mugava elektroonilise pileti. Pärast broneeringu lõpetamist potsatab broneerija e-mailipostkasti otsekohe ka kiri, kus on ära toodud broneeringunumber, kõik vastavad lennudetailid, hind ning valitud pileti viimane väljaostmispäev koos hoiatusega, et selleks ajaks välja ostmata jäänud pilet annulleerub automaatselt. 4 PUNKTI.

Bookinghouse pakub maksevõimalustena aga ainult Hansapanga ja SEB Ühispanga internetipanka. Mujal maailmas nii tavaliseks saanud krediitkaardiga tasumise võimalust ei ole – kuigi kõrvalolevas tekstis on kirjas, et maksta saab ka krediitkaardiga, mis siiski ei ole soovitatav, sest “internetipanka peetakse krediitkaardist turvalisemaks”. Puuduvad ka võimalused lisada broneeringusse näiteks oma lennukompanii boonusprogrammide kaardinumbrid. Arusaamatuks jäi ka piletite kättetoimetamise viis. 2 PUNKTI.

Hotellid

Hotelli asukohaks otsustasin valida mõlemas broneeringusüsteemis New Yorgi ja kuupäevadeks 17. kuni 20. augusti. Estravel pakub New Yorki neiks kuupäevadeks täpselt 56 majutusvarianti. Neist odavaim on ühetärnihotell Latham 4874 krooni eest kogu majutusperioodi kohta. Broneerimisnupule vajutades kargab ette uus lehekülg, kuhu saab sisestada tellija nime ning valida internetipankade (SEB Eesti Ühispank, Sampo, Nordea ja Hansapank) või Estraveli büroos maksmise vahel. 4 PUNKTI.

Bookinghouse pakub samuti esimeseks, odavaimaks variandiks Lathami hotelli – hind aga mõnevõrra kõrgem, 5557 krooni. Kahetärnihotell Days Broadway on samas Estravelist odavama pakkumisega – 6381 krooni Estraveli 7044 krooni vastu. Tasuda saab taas Hansa või SEB Eesti Ühispanga internetipangas. Kokku pakub süsteem valikut 45 hotelli vahel, neist kalleima, viietärni-lukshotell Waldorfi hind
34 606 krooni. Estraveliski on see pakutuist kalleim, aga üle 1000 krooni odavam, 33 593 krooni. 4 PUNKTI.

Muu

Estraveli veebisait pole küll ehk nii kaunilt disainitud, aga see-eest tõeliselt lihtne ja käepärane kasutada. Eriti hea on leheküljel riba eripakkumistega – suvaline klikk näiteks Luksemburgile 2300 krooni eest viib leheküljele, kus on kalendrist võimalik valida kahe väljalennu ja viie tagasilennu kuupäeva vahel juunis-juulis. Lisaks pakub Estraveli lehekülg võimalust soetada laeva- ja rongipileteid, kruiise, autorenti, reisikindlustust ja puhkusereise. 5 PUNKTI.

Bookinghouse’i lehekülg on kaunilt ja rõõmsalt kujundatud, ent kipub kohati jääma aeglaseks. Hea asi on aga abitelefoni number, mis leheküljel selgelt ära toodud ning kuhu võib helistada ööpäev läbi. 4 PUNKTI.