Kahe nädala pärast ähvardab Eestis alata tervishoiutöötajate enneolematult laialdane streik. Kõnelusi selle ärahoidmiseks veab riiklik lepitaja Henn Pärn (65).

"Tunnetan, et lootused on väga kõrgeks aetud," ütleb Pärn Ekspressile. "Mis imet ma peaksin suutma teha?"

Pärn sai riiklikuks lepitajaks läinud aasta lõpul. Ta on selles ametis juba teist korda. Opositsioonipoliitiku kinnitamine kohale oli kompromiss pärast seda, kui ametiühingud keeldusid pikka aega nõustumast valitsuse pakutud keskerakondlase Margus Tammekivi nimetamisega.

Uus lepitaja lubab anda meditsiiniala streigi ärahoidmiseks oma parima.

"Teen kõik, et seda ei toimuks. Mind on ju ametisse määratud selle põhimõttega, et saavutada leppimus."

Tüli osapoolte ametlik kohtumine on 11. jaanuaril ning siis paneb Pärn lauale omapoolse kompromissvariandi meditsiinitöötajate palgaprobleemi lahenduseks. 10. jaanuaril leiab sotsiaalministeeriumis aset nende teemade avalik arutelu, kus Pärn tahab vaagida tervishoiu palgatüli laiemal ühiskondlikul taustal.

Aasta rahandusminister

Rahvaliitlasest rahandusminister Aivar Sõerd (42) osutus üllatuslikult pärjatuks tiitliga Global Finance Minister of the Year. Tegu on seega 2006. aasta maailma tublima rahandusministriga ning seda väidab ei keegi muu kui Financial Timesi gruppi kuuluv prestiižikas väljaanne The Banker.

Tegelikult võlgneb Sõerd tunnustuse ilmselt asjaolule, et tal pole õnnestunud asendada seniste valitsuste üpris konservatiivset rahanduspoliitikat sellega, mida tema oma erakonna juhtpoliitikud korduvalt on nõudnud. Riigi laenukoorma ohjeldamatu kasvatamine on jäänud siiski vaid retoorikaks.

Samuti on mõnevõrra lihtsam näidata häid rahandustulemusi avalikus sektoris ajal, kui majanduskasv on tänu kõigi Eesti inimeste aastatepikkustele pingutustele lõpuks hoo sisse saanud.

 

Väike katkestus

Aasta ei alanud Eesti kõige popimale spordialale just hiilgavalt. Meie suusakuninganna Kristina Šmigun pidi Tour de Ski võistluse pooleli jätma.

Kuid loodetavasti on see vaid mööduv pisiseik Eesti tänavuses suusatalves.

Tõsiselt kehvas olukorras on pigem Eesti lumekate - see hiilgab tänavu sõna otseses mõttes oma puudumisega. Ilmateade lubab sooja ja vihmast jaanuari.

 

Rekordiline tunnipalk

Kui kohaliku kasiinorikkuri Armin Karu jõukus tõesti kasvab kiirusega 1,38 miljonit krooni tunnis (vt 28. detsembri EE), siis laulja George Michael (43) tegi Karule vähemalt uusaastaööl pikalt ära.

BBC andmetel andis Michael ühe Venemaa miljardäri aastavahetuspeol tunniajalise erakontserdi ja teenis sellega summa, mis võrdub umbes 35 miljoni Eesti krooniga.

Pidu toimus Moskva lähedal ja Michaeli tõeliselt hinnalisest kunstist sai osa 300 külalist.