”Tähtsad asjad”

Illustreerinud Jarõna Ilo. Haus Galerii, 2007.

128 lk.


Kui ema, kel veel ka kirjaniku andi veres, võtab kätte ja kirjutab lasteraamatu, on tulemus enamasti hea. Kirjutab ta ju selle kõigepealt ikka oma maimukesele. Ma ei ole küll Piia Ausmanilt küsinud, kas temagi raamat “Tähtsad asjad” niiviisi sündis. Aga usun, et nii see oli.


Sest “Tähtsad asjad” on õpetlikud lood lastele. Ei, need ei ole vormis tee seda või ära tee toda, kirja pandud oma seisukohti ainuõigeks pidava lapsevanema poolt. Raamatu peategelane jänes Vassa, kelle kaudu autor omi tõekspidamisi lastele jagab, on lihast ja luust – ka ekslik, vigadega. Ta on isekas ja tujukas ning ei kipu tihti teistega arvestama. Ta on ka terava keelega – ühesõnaga raskevõitu iseloomuga, ja nii hoiavad muud loomad Vassast eemale. Siis aga saabub tema ellu Mudrik mutt. Ning tema kaudu saab Vassale selgeks, et üks tähtsamaid asju elus on hea sõber. Vassa kiituseks peab ütlema, et ta on võimeline oma vigadest õppima ja muutuma. Ja see ongi Ausmani raamatu kõige tähtsam asi ja õpetus, mida tasub kõrva taha panna ka täiskasvanuil.


Tähelepanelik lugeja märkab kindlasti lugude vahel värsiridu, Vassa ja Mudriku laulu. See annab alust loota, et ehk kunagi jõuab lasteni ka luuleraamat jänese ja muti lauludega. Ikka Jarõna Ilo pehmete ja sõbralike piltidega, mis tekitavad äratundmisrõõmu, et just niisugused need jänes Vassa ja Mudrik mutt on. Hea, et oleme ühe oma, mitte tõlgitud lasteraamatu võrra rikkamad. Sest lastele kirjutamine pole Eestis tasuv tegevus. Seda rohkem peame tänama neid, kes kõige pisematele pühendumisega rõõmu valmistavad. “Tähtsad asjad” teevad samas emadel-isadel elu lihtsamaks. Nimelt on raamatuga kaasas kolm CD plaati, millel näitleja Tõnu Aav esitab kõik raamatu lood.


“Tähtsad asjad” viisid mind mõttele, et millegipärast räägitakse lastekirjandusest ja nö päris kirjandusest, kuigi niisugune vahetegemine on arusaamatu. Kui mitme lasteraamatu eest on saadud Nobeli kirjandusauhind? Astrid Lindgreni raamatud on kindlasti palju rohkem loetud ja armastatud kui nii mõnegi nobelisti teosed. Aga Lindgren ei saanud Nobelit, kuigi tema Pipi Pikksukk jt lasteraamatud on mõjutanud mitut inimpõlve. Tahan sellega öelda, et lasteraamatud väärivad enamat tähelepanu. Suur kirjandus ei ole ainult suurtele kirjutatu.