Küsin otse - milleks on Eesti riigile vaja tervet Põlvamaad? See mõttetu "maakond" varjab oma rinnal ilmselt just setusid kõige rohkem, parem oleks, kui Pihkva nõustuks juhtimise üle võtma. Kahepealise kulli aegadel ja enne nn "vabadussõda" läks piir nagunii piki Võhandut, mitte Piusat - asi seda siis nüüd natuke Tartu poole tõmmata. Tartu on tegelikult samuti kahtlane koht ja võib meile tulevikus suuri ebameeldivusi põhjustada - seal asub ülikool, mille rajaja, Rootsi monarhi Gustavi lisanimi oli Adolf. Selline natsismihõngune nimi võib korrektsuse ajastul palju pahandust tekitada. Anname ära, las venelased klaarivad.

Jätkame - milleks on Eestile üldse vaja väikesaari? Olgu, suuremad küll, Saaremaa on suudetud ilusti soomlastele maha kantida, aga igased Manilaiud ja mis pudinad nad seal kõik on - nendest tuleks küll ruttu lahti saada. Ainult upuvad pidevalt! Ümberasustamine pole tegelikult kallis, ja kuna Pärnut ja Haapsalut - olgu, Haapsalu pole meile ju kah nii väga vajalik - Pärnut ei tahaks päris käest anda, siis ühest Ruhnust, kui Läti tema eest liiga vähe pakub, saab tulvavete kaitseks tammi kokku kühveldada küll. Väga kahtlane koht on ka Paldiski, tsaaririigi lõpetamata jäänud ülisadam. Ma ei ole küll mitte kunagi Paldiskis käinud, aga igaüks teab, et seal pesitsevad hetkel ainult tiblad ja Eesti kaitsevägi. Kaitseväelased on riigitruuduse koha pealt väga kahtlane kontingent - relvastatud, järelikult ohtlik; kõiki mehi pole veel suudetud kõrbeisse ameeriklaste patte lappima saata, samuti olen ma üsna kindel, et isikkoosseis varjab endast mitmeid setusid. Miks Vene sõjavägi üldse Paldiskist minema lasti? Maikuus oleks viimane aeg need möödalaskmised ära klattida.

Riigi seisukohalt on suhteliselt mõttetud ka Lasnamäe, Kopli poolsaar ja miks mitte ka näiteks Haabersti. Selleks aga, et mõista venelaste potentsiaalseid, kuid õigustatud nõudmisi Kadrioru lossile, ei peagi eriti ajalooteadlik olema. Kelle käsul ja tarbeks ta lõppude lõpuks ehitati? Lossi võiks 9. mail pidulikult tagastada koos seal resideeriva nn riigipeaga - ka tema võlgneb oma hariduse ja karjääri ju suurele ekskodumaale. Võlg on võõra oma. Mida rohkem me Toompea-ümbert viletsat maad ära anname, seda soodsam. Vastutasuks saaksime me mitte mingi viletsa Saatse-pastla, vaid pigem mõne toreda saapakujulise asuala viljakas Siberis. Itaalia meeldib? No vot siis!

Eestlane ei hakka kunagi mõistma setude sidet oma maa ja esivanematega, see mälu on geenist kadunud. Õnneks ei adu neid sidemeid enam ka väga suur osa (endisi) setusid. See on eelmise vabariigi nutika setude-eestistamise poliitika ning lähiminevikus viljeletud kavala ärme-tekitame-mingit-hõimudialoogi-strateegia võimas tulemus. Aga vanemad või põikpäisemad setud ajavad ikka veel mingit vale-piiri juttu! 

Aga üldiselt võtavad setud toetusrahad vastu. Hääletusele läks asikavand teadupärast koos Petserimaaga, eks ikka selleks, et  ka nn "setude" hääled kätte saada. Aga tahan nimelt näha setut, kes keeldub kohivabariigi kontuuriga euromünti peos hoidmast, nendes pajukit saamast või selle eest kauplemast.  Ära võta, setu, seda münti pihku, ära lase endale juudaseeklites palka maksta! Aga ei - mis on lubatud bussijuhtidele, ei ole setude puhul mõeldavgi - ei leia see nn "hõim" endas niipalju ühtsust, ei tule meile mingit setude üldstreiki, ärge kartke. Kui üks merlejääger ükspäev tööle ei lähe, on see lihtsalt üks ärajäänud etendus, enamat asjast ei tõuse. Eestimaale tsuhnaade sekka peitunud uus-setude jaoks on Peko nagunii mingi pesupulber ja ülemsootska Miki-Hiir. On ju paraku setudegi hulgas inimesi, kellest Eesti riigis ja -majanduses üht-teist sõltub ja kes suudaksid oma abikaasale kirmasele (vabandust - setu "peole") minekuks kaubanduskeskuse-suuruse hõbesõle rinda sepistada lasta, aga neid me meeleavaldustel ei näe, sest neil on Eestimaal hea elada.

Eestlasele pole setut enne vaja, kui on tarvis väljamaalasele näidata friiki, kes kannab veidrat takuhamet seljas või plekkkaussi rinnal, ajab (ehk "laulab") suust imelikku läminat välja ja kujutab siiralt ette, et sellel kõigel on kultuuriväärtus. Seaduse silmis setusid ju juba olemas ei olegi, vähemalt viimatise rahvaloenduse andmetel. Ametlikuks setustamiseks oleks nad pidanud endid Venemaal üle lugeda laskma, seal oli selline enesemääratlus lubatud.

Nüüd küsimus - miks setud lasid endid üldse üle ja eestlasteks lugeda? Kuhu jäi rahvuslik uhkus, miks loendajaid pikalt ei saadetud?  Tõstnud ametnikud ukse taha, ajand pinid kallale. Jätnud riigimaksud maksmata. Blokeerinud sildu. Mõnitanud lippu, nagu normaalsed inimesed mujal maailmas teevad. Boikoteerinud valimisi. Ei julge ja ei saa, sest keda pole, seda pole. Kumõkid, isurid, tatarlased, lesgiinid, juudid ja uiguurid on, aga setosid ja seega ka Setomaad ei ole. Ja jutul lõpp!