Riigikogu 30protsendiline palgatõus kuludokumentidest loobumise tõttu seab avalikkuse ette täies jõus küsimused: kuidas saadikud nüüd oma aega mööda saadavad ja kui tihti nad hakkavad Riigikogus käima? Sest palgatõus avab palju uusi võimalusi.
Schengvõru rakendamine annaks sellele küsimusele kohe vastuse.

Riigikogusse tuleku registreerimine toimuks uksest sisenemisel automaatselt. Saadikuil endil poleks mingit tüli. Riigikogu istungite eel annaks schengvõru märku kutsuva helinaga, ükskõik kus saadik ei viibiks. Saadikutele, kes istungile tulemata jäävad, saadaks võru etteheitva, kuid kahjutu elektrilöögi. Otsuse vastuvõtmisel lähetaks võru vastavalt kas siis mõnutunnet tekitava või, vastupidi, pahameelt esilekutsuva heli.

Kuhu võru paigutada? See tuleks juba jätta saadikute endi otsustada. Saab ju ka toota suuremaid, ümber vöökoha asetatavaid võrusid. Elektrooniline võru, muide, vabastaks saadiku ka asjatust dokumentide kaasaskandmisest. Vajaduse korral saaks kindlaks teha saadiku asukoha igal hetkel nii kodu- kui välismaal ja ööpäevaringselt.

Europarlamendi saadikutele, kel kohustus iga päev registreeruda, et mitte ilma jääda päevapalgast, saaks toota suuremaid ja esinduslikumaid võrusid.

Loomulikult ei too schengvõru kasutamine mingeid kitsen­dusi Riigikogu saadi­kute õigustesse. Sest Inimõiguste üld­deklaratsiooni artikkel 13 sätestab:
1. Igal inimesel on õigus riigi piires vabalt liikuda.    
2. Igal inimesel on õigus lahkuda ükskõik milliselt maalt, kaasa arvatud kodumaa, ja kodu­maale tagasi pöörduda.