Nädalavahetuse pääsmete maksumus teletähtedega kohtumiseks jäi poolesaja ja kolme tuhande inglise naela vahele, sõltuvalt peamiselt sellest, mitme näitlejaga kohtuda sooviti. Rupert ­Graves (sarjas inspektor Lestrade) lasi ennast patjadega loopida ja pikutas koos kahe fännitüdrukuga diivanil spetsiaalselt pildistamiseks kohale toodud Baker Street 221B toas. Soovi korral pani ta ka fännide käsi raudu. Lara Pulver (Irene Adler) ja ­Louise ­Brealey (Molly Hooper) embasid oma fänne sama tugevalt, kui neid kallistati. Kohapeal värskelt trükitud fotodest tegid fännid enne kilekaante vahele panemist veel kord pilti ja nii valmis kibekiire sotsiaalmeedia postitus. Una Stubbs jõi võtteplatsil koos fännidega teed ning jagas naeratades tervitusi. Täpselt nagu oleks ta päriselt mrs Hudson.

Sherlock Holmesi osatäitjat ­Benedict Cumberbatchi ümbritses pildistamise ajal hulk turvamehi. Vestluses fännidega üritas aga temagi luua lähedustunnet, otsides iga vestluskaaslase enne küsimusele vastamist sadade peanuppude hulgast üles. Ta jagas noortele näitlejatele nõuandeid: “Olge inimeste vastu lahked ja mõnikord on sellest teile kasu.” Benedictile meeldivad viisakad inimesed ja ­Sherlockist kõnniks ta tänaval laia kaarega mööda. Muidugi on tegemist hiilgava geeniusega, aga võrratuid inimesi on Cumberbatchi sõnul mitmesuguseid. Ta rääkis, et ühega neist ta just hiljuti abiellus. Inimesed saalis ahhetasid heldimusest. Vestluse moderaator luges külalistele karmid sõnad peale – näitlejale ei tohi end naiseks pakkuda, sest ta on juba abielus.

Üks tütarlaps uuris, millisena Benedict oma tulevast isapõlve näeb, kui skaala ühes otsas on päikesepaisteline piknik ja teises vihased haid. Näitleja arvas, et küllap sellest tuleb ilus piknik koos haidega.

Kindlasti oleks “Sherlock” juba ammu lõppenud sari, kui seda ei filmitaks kolm osa iga paari aasta tagant. Fännide “näljutamine” toimib hästi, leidis stsenarist ­Steven ­Moffat. Staarid on vahepeal liiga tuntuks saanud ja neid on raske ühte kohta kokku saada.

Järgmine “Sherlocki” episood on jõulu-eri, mis peaks tänavu vaatajate ette jõudma. Tegelased satuvad 19. sajandisse, kust pärines ka ­Arthur Conan Doyle’i raamatute Sherlock. Aga pikalt saladust hoida pole kerge. Moffati abikaasa, produtsent Sue Vertue rääkis, et info eest on talle pakutud raha ning inimesed on oma raskele haigusele rõhudes proovinud teada saada, mis Sherlockist edasi saab.

Kolmanda hooaja alguses filmiti mitmeid stseene, mis polnudki kunagi kasutamiseks mõeldud, vaid pidid hoopis fänne ja meediat segadusse ajama. Kuid need fännid, keda võtteplatsile lubatakse, hoiavad Sue sõnul saladusi paremini kui ajakirjandus. Tegelikult ei taha enamik inimesi elamust rikkuda.

Kostüümidest ja rekvisiitidest on ürituse tarbeks kokku pandud eraldi väljapanek, kus on ka näiteks üle saja aasta vanusest käsitööpitsist õmmeldud Mary Watsoni pulma­kleit. Kostüümikunstnik ­Sarah ­Arthur ei tahtnud lasta teha kleidist koopiad ja nii pidi riiet viiepäevaste võtete ajal korduvalt paikama. Ning Sherlockil on tegelikult neli mantlit, kolme neist kasutatakse filmimisel ning ühte hoitakse tagavaraks.

Isetehtud kostüüme kannavad ka kokku sõitnud fännid. Neile korraldati võistlus ja ratastoolis neiu Mary Watsoni kleidis puhkes meeleliigutusest nutma, kui mõistis, et on võitnud. Litritest muster tema kleidil on ise käsitsi õmmeldud. Kokku käis üritusel üle viie tuhande inimese kogu maailmast. Steven Moffat ütles, et ta on kahe päeva jooksul kohanud nii palju itaalia naisi, et tema arvates on Itaalia Benedict Cumberbatchi pärast naistest puhta tühi.

“Sherlocki” neljas hooaeg jõuab eetrisse arvatavalt 2016. aasta alguses.

kolm hooaega, üheksa episoodi

BBC telesarja “Sherlock” esimene episood valmis 2010. aastal, kuid 800 000 Inglise naela maksma läinud pilootosa ei lastud kunagi eetrisse. Nimelt otsustas BBC, et tunnipikkuste episoodide asemel mõjuksid pooleteisetunnised osad paremini. Seejärel filmiti kõigepealt hoopis hooaja viimane ja siis teine osa. Tagurpidises järjestuses valmis ka teine hooaeg. Nüüdseks on “Sherlockil” kokku üheksa episoodi ja võidetud on hulk auhindu, nende hulgas kolm Emmyt.

Näitleja Benedict Cumberbatch oli esimene ja ainus valik peaosasse. Benedicti ema olevat pojale öelnud, et too ei sobi Sherlockiks, sest tal pole selleks õige kujuga nina. Hiljem mängisid näitleja mõlemad vanemad “Sherlocki” kolmandal hooajal detektiivi ema ja isa. Cumberbatch ei öelnud neile võtetele kutsudes, mida täpselt filmima hakatakse.

Helina Ravasoo