“Shelter From The Ash”

(Drag City)


Ma olen selle plaadi arvustamisega oodanud ja veel ehk praegugi pole ma päriselt valmis. Aga juba ma tean, et mingit valmisolekut ehk ei pruugigi saabuda – see plaat põgeneb, kaob sõrmede vahelt, kuigi külastab unenägusid. Ta pole kunagi su ees liikumatult laual, ootamas ja käepärast.


Et teda fikseerida, läheb vaja vägivalda. Alles seejärel võime väita, et “puhttehniliselt” – nii tobedalt kui see sõna ka ei kõlaks – on California kitarristi-laulja-helilooja Ben Chasny ja tema kaasosalise Elisa Ambrogio uus muusika veel üks tagasipöördumine 60ndatesse. Toda kümnendit läheb tänasele rock’ile üldjuhul vaja kui turismimagnetit – seal kusagil on ainukordne süütus ja puhtus ja rikkumatus ja samas pääseb sinna igaüks sisse, just nagu igaüks pääseb mobiiliga pilte plõksutades ligi kirikutele ja katedraalidele. Tänane rock on öeldavasti jõuetum kui toonane, juba ammu kommertslikum ja küünilisem, ning 60ndad on meie pihitool ja lunastus. Six Organs Of Admittance seevastu teeb nii, et too pühitsetud minevik meieni justkui ei ulatugi. Nende kuuekümnendad ei keerdu rock’iaja­looks, hästivormistatud deluxe-kogumikeks, vaid triivivad kuhugi mujale, lõhedesse ja pragudesse meie ajatunnetuses, loobuvad lineaarsusest, kaovad krono­loogilise loogika teelt.


See kõik kukub neil lihtsalt välja. On vokaalid ilma igasuguste ilustusteta, on kitarrid kaugel virtuoossest pürotehnikast ning kõlaltki vaevalt teab kui erandlikud. Isegi lärmid ja moonutused pole ekspressiivsed. Kogu selle muusika haare avardub tasapisi. Kui “Coming To Get You” koondub oma mürasuminasse, tunneme õhus veel eelnenud staatiliste sõrmitsuste värskust. Kui “Final Wing” oma kaheksa ja pool minutit lõpule viib, jäävad tema loodud tantsufiguurid kummituslikult pidetutena õhku rippuma.


“Shelter From The Ash” on justkui parfüüm ja just seda rock enamasti ei ole. rock on uhke oma higilõhnalise power’i üle. Ta hoiab ennast maadligi ja tuleb raskete saabastega sinu poole. Six Organs Of Admittance seevastu tahab õhus püsida – kohati nagu liblikas, kohati nagu staatiline elekter.
9