Lisaks Dovlatovi päevade korraldamisele töötab Oliver Loode turismiarenduse ja kohaturunduse konsultandina ja ajab soome-ugri asju MTÜs U-Pööre.

Koht

Viimaste aastate lemmikuks on saanud Kolkja küla Peipsimaal. Kolkjas areneb turismiettevõtlus ja taaselustatakse vanausuliste käsitööd, siin toimub igatalvine tõukekelguvõistlus Kolkja Kelk, küla vahel võib kohata rattasadulas Rändur Rääbist ja Tädi Šura kohvikus saab maitsta parimaid sibulapirukaid. Kui nüüd vald ka suplusala korda teeks, oleks Kolkja Eestimaa ägedaim küla.

Muusika

Vasja Oblomov on uus Vladimir Võssotski. Tema räplikud ballaadid Magadanist, mentidest ja argipäeva nõmedustest on saamas osaks uuest vene folkloorist. Oblomovis on peale kriitika ka võssotskilikku inimlikkust ja lüürikat, ta kehastab Venemaa tärkava kodanikuühiskonna vaimu. Laividel paelub ta kuulajaid nii laulude kui vaherepliikidega. Kui Permi publik laulis vaimustunult kaasa tema laulu “Meie rahvas armastab igasugust paska”, siis mõtlesin, et sellel rahval ja riigil on veel tulevikku.

Idee

Ükski idee ei inspireeri nõnda kui vabadus. Selle suve ideelise innustuse sain Nelson Mandela autobiograafiast “Pikk jalutuskäik vabadusse”. Mandela polnud alati selline pühak, nagu meedia tänasel päeval teda kujutab, kuid tema siht oli selge ja valikud läbimõeldud. Soovitatav kirjandus kõigile vabaduslembijatele ja -võitlejatele. Kas keegi võtaks kätte ja avaldaks eesti keeles?

Sonett

Rufus Wainwright on vorminud mõned Shakespeare’i sonetid lauludeks. Just tänu Rufusele taasavastasin soneti nr 29, mis kõnetas rohkem kui enamik luulet kokku. Kui Mahler leidis, et sümfoonia peab hõlmama kogu maailma, siis Shakespeare’il õnnestus kirjutada suur osa maailmast üheainsa soneti sisse.