Oluline, veel olulisem ja kõige olulisem.

Oluline.

Mälestusmärk - nii nagu ka konkursi tingimustes ette oli nähtud - oli mõeldud esialgu Rüütli platsile. Meie mõte oli: luua selline mälestusmärk, millel oleks nii esindusfunktsioon (paar korda aastas - paraadid jm. olulised ametlikud sündmused) kui ka kõigile inimestele vaba juurdepääsuga avalike ürituste funktsioon - et see oleks kõnekoht, esinemiskoht, kontsertite koht, kokkusaamise koht, jalutamise koht jne. - sõbralik linnakeskkonna osa. Tallinnas on näiteks Hirvepark, kus kõnekoosolekuteks kogunetakse, Hyde Park`is on Speaker`s Corner. Miks siis mitte „Rõdu" Pärnus, mõtlesime.

Veel olulisem.

Endla rõdult loeti esmakordselt ette Manifest Eestimaa rahvastele. Kuulutati esmakordselt avalikult välja iseseisvus. Manifesti tekst - tolleaegsete helgete peade kollektiivne looming - on meie iseseisvuse üks olulisemaid tekste. Aga kui palju on inimesi, kes tegelikult seda lugenud on? Mitte liiga palju. Seetõttu lisasime mälestusmärgile suure, originaalkujunduse- ja sõnastusega Manifesti, lisaks Eesti Keele Instituudi spetsialistide poolt tänapäevasemasse keelde kohaldatud tekstivariandi ning ka punktkirjas - kombatavas kirjas - teksti väegnägijatele. Lisaks muidugi sündmust tähistav tekst - sisuga et Endla rõdult loeti esmakordselt ette Manifest Eestimaa rahvastele, mis kuulutus Eesti iseseisvaks demokraatlikuks vabariigiks. Ühesõnaga - nii meie kui ajaloo konsultandi ühine arvamus oli, et selle vabat vaimu kandva teksti kõigile loetavaks ja nähtavaks tegemine oleks selle mälestusmärgi üks olulisemaid aspekte. See tekst - nii nagu ka iseseisvumise protsess - oli ühislooming, mitte kellegi(te) soolo, seetõttu eelistasime isikuid mitte rõhutada. Sündmus ise, selle toimumise koht ja vaim (Manifesti tekst) olid meie jaoks peamised. Ja on seda siiani.

Kõige olulisem.

Manifesti sõnum, selle teksti vaim. Oleme püüdnud läheneda mälestusmärgile sisulisel - et Manifesti vaim vastaks mälestusmärgi vaimule ja vormile. Seetõttu eelistaksime lahendust, mis oleks:

  1. Manifesti vaimus ehk inimsõbralik.
  2. Väärikalt sündmust meenutav/tähistav.

 

Kus mälestusmärk võiks asuda? Mõlemal asukohal on oma plussid ja miinused. Hotelli ees on rõdu täpsem ajalooline asukoht, samas jääks vähe ruumi „rahvalikuma demokraatia" ürituste tarbeks, vaba vaimu jaoks. Paraadide jaoks hea, aga näiteks väitlejate konkursi või kontserti jaoks ebasobiv koht. Ametlikkuse, esinduslikkuse mõttes hea, sõbralikkuse/linnakeskkonna mõttes ebasobiv koht. Igasugune esinemine või kõnekoosolek nõuaks liikluse sulgemist ja oleks vägagi kontrollitav. Samas - kui hotelli klaasfassaadile tekib ka kunagise Endla kujutis, oleks aga pilt justkui terviklikum kui koos Rüütli platsil asuva mälestusmärgiga.

Rüütli platsil - juhul kui sellest õnnestub kujundada inimsõbralik ja mitte liiga kivine ja pompöösne paik - võidaks rahvalikum/sõbralikum pool, vaba vaim ja väheneks ametlikkus, pidulikkus.

Nii et - mustvalget ei ole selles asukohavalikus midagi. Küll aga on oluline see, et asukoht ei ole kõige olulisem. Tegemist ei ole mälestusmärgiga asukohale vaid millelegi muule, mis on olulisem. Seda ei maksaks unustada.

 

Lugupidamisega,

Georg Hellati, A. Jung- ii ja E. von Wolffeldt- i projekteeritud "Endla" rõdu eeskujul loodud mälestusmärgi „Rõdu" autorid:

 

Kaarel Eelma, parteitu, Kunstnike Liidu liige

Mart Aas, parteitu, Näitlejate Liidu liige

Mikk Mutso, parteitu, arhitekt

 

PS  Tahame tänada Endla teatri näitlejaid, kes esitasid kunagi TV- saates küsimuse, et „Kus kuulutati esmakordselt välja Eesti iseseisvus". Tänu sellele küsimusele tekkis hiljem mälestusmärgi „Rõdu" idee.