UFOmammut

Mammutid kuuluvad minevikku ja UFOd loodetavasti tulevikku. Kus te ise seisate ja milline on teie sõnum?

UFOd võivad ka minevikku kuuluda…selle teemaga on seotud palju müstikat ja ega me ju tegelikult ei tea, mis enne meid toimus, Meie nimi on segu mammutitest ja UFOdest, sest meie üks silm vaatab minevikku ja teine olevikku. Kolmas silm on tulevikule avatud.

Kas teid mõjutab mingil määral ka olukord Itaalias, kus ühiskonda valitsevad meedia ja korruptsioon ning kultuuri toetamine on väga habras. Kas see kõik on ka teie muusikasse mingil moel integreeritud?

Meile teeb Itaalias toimuv suurt meelehärmi. Meie poliitilised parteid on ülimalt korrumpeerunud ja hävitavad meie riigi. Teisest küljest oleme me selle ära teeninud, sest vaid väga vähesed proovivaad selle olukorraga võidelda. Umbes nagu me kõik magaksime praegu ja kui me ühel hetkel üles ärkame, on juba liiga hilja.
Bändina ei laula me kunagi poliitilistest asjadest. Probleem on selles, et isegi paljud need, kes väidavad end Berlusconi vastu olevat, tegutsevad tegelikult sisimas vaid raha nimel. Meie proovime sellega võidelda omamoodi, jäädes iseenda vastu ausaks ja püüdes näidata, et elus on ka midagi enamat kui raha ja luksusautod. Nii et üldiselt võib UFOmammutis mängimist võtta ka meie reaktsioonina ümbritsevale.

Räägi natuke Itaalia avangardsemast muusikast. Meeldib teile Goblin? Või Zu?

Goblin oli super bänd. 70ndatel oli Itaalias suurepärane skene, nimedest võiks ära tuua Area, New Trolls, Le Orme ja paljud teised.
Tänane Itaalia underground on samuti väga tugev. Sellised bändid nagu Zu, Lento, ICO, Ovo ja eriti Morkobot teevad suurepäraseid asju. Kaks meist on ka Malleuse liikmed (kunstikollektiiv, mis tegeleb plakatikujundustega) ja meil on ka plaadifirma nimega Supernatural Cat. Proovime headele bändidele reklaami teha, nii et vaadake palun meie veebsaiti www.supernaturalcat.com

Mida te Eestist teate? Milline see maa võiks teie arvates olla?

Ausalt öelda ootame midagi täiesti uut. Itaaliast paistavad paljud kohad olevat kaugemal, kui tegelik geograafiline distants. Nii et eelarvamuste koha pealt ei oska vastata, välja ervatud ehk erakordsed naised ja külm ilm

Kas te oma kaasesinejate Pedigree ja Talbotiga olete tuttavad?

Me oleme Pedigreed vaid MySpace’ist kuulanud ja see oli ka esimene kord. Väga tahaks neid jba laivis näha. Sama kehtib ka Talboti kohta.

Milline on teie seos rokkdokiga “Such Hawks Such Hounds” Teid võib seal ekraanil näha, aga mitte Ufomammuti, vaid kunstiigrupi Malleuse liikmetena..

Me oleme selle filmi rezissööri John Srebaluse head sõbrad. Ta võttis jah meie kui Malleusega mõned aastad tagasi ühendust, et meiega jupp filmida ja peab tunnistama, et meil on au selles suurepärases projektis osaleda. Kohtusime temaga kõigepealt Pasadenas, Los Angeleses ja veendusime, et tegemist on laheda inimese ja andeka artistiga, kellele lisaks kõigele meeldib see, mis me teeme. Ta kutsus meid osalema, kuna olime Malleusena teinud kunstilist kujundust juba paljudele bändidele ja saitidele nagu näiteks www.stonerrock.com.
Tänutäheks tegime käsitsi siiditrükis postri filmi esilinastuseks ja ka muud graafikat filmile.

Räägi oma viimasest albumist “Eve”.. Pikad lood on pregu päris moes, miks otsustasite teha plaadi, millel on põhimõtteliselt üks 45-minutine lugu?

Esimene mõte oli teha plaat, mis oleks struktureeritud ühe plaadi järgi, mis meile väga meeldib – Pink Floydi album “Meddle” – üks pikk lugu ja viis sellist satelliiti. Ainus viga, mille tegime, oli see, et alustasime plaadi tegemist sellest pikast loost… See muutus järjest pikemaks ja pikemaks, nii et lõpuks otsustasimegi vaid ühe loo teha. Jagasime selle viieks etüüdiks, et oleks lihtsam jälgida. Kui ausalt öelda, siis ka meie eelmiste plaatide peal sulavad lood üheks, selles mõttes, et muidugi on neil lood, aga meie materjali peaks ikka alati albumi kaupa kuulama.. Meie arvates on “Eve” meie karjääri kõige fokusseeritum plaat.

3. septembril toimus Tallinnas ka Eesti-Itaalia rahvuskoondiste jalgpallimatsh, Eesti kaotas 1:2. Kuidas kommenteerid? Olete üldse jalgpallist huvitatud?

Itaalias on kõik jalgpallihullud. Meie sellest ei hooli.. miljardärid ajavad palli taga, megasponsorid, teleõigused ja suurkompaniid, mis rahva arvelt rikastuvad. Kõigel sellel pole tõelise spordiga midagi pistmist.. räägime parem muusikast!

Pedigree

Kes on Ufomammut ja kas Eesti on selliste elukate tulekuks valmis?

Ufomammut on väga oluline, unikaalne ja hea bänd selles zanris, ka globaalses mõistes. Eesti on seda elukat oodanud pikka aega ja aeg selleks on saanud küpseks just nüüd ja praegu. Loodan, et Ufomammut astub paljudele rängalt kõrva peale, jättes ravimatu damage’i. Seda muidugi heas mõttes.

Mida kontserdilt oodata?

Ufomammuti kontsert on ilmselt meie muusikasõbrale otsast lõpuni üks suur üllatus, kuna siin pole nad varem käinud. Tean, et laivi ilmestamiseks kasutavad nad videoprojektsiooni, nagu ka Pedigree seekord ja Pedigree esineb tavapärasest natuke erinevas formaadis. Rütmisektsioonis domineerib elektroonika ja kavas on palju lugusid, mida esitame üldiselt väga harva. Tegelikult esinemegi piisavalt harva ja püüame alati midagi natukenegi üllatavat pakkuda. Ja see kord pole kindlasti erand.

Kui lähedal on Pedigree sugupuu Ufomammuti omale? Mida toob Pedigreele tulevik?

Ma tajun et muusikalise lähenemise kontekstis, sugugi mitte kaugel. Nn. spoken word sämplingud, tugeva delay-efektiga vokaal, elektroonika, rasked rifid, väga oluline visuaalne moment -kõik see kuulub vaieldamatult nii Ufomammuti kui Pedigree arsenali. Pole kahtlustki, et mõlemat bändi on inspireerinud nii Godflesh kui ka Pink Floyd, samuti teatud filmid.

Pedigree lähitulevik ehk sügis-talv hooaeg toob vähem kontserte ja rohkem soojade stuudioseinte vahel nokitsemist. Uus materjal tuleb tasapisi juba peale, kindlasti on oodata videot ja uut singlilugu, kauaoodatud vanade plaatide re-reliisid, mõned põnevad kõrvalprojektid. We keep us busy as usual;)

3. septembril on Eesti-Itaalia jalgpallimäng ja 12. septembril bändide maavõistlus. Kuidas kommenteerid ja kes võidab?

Hehee, omamoodi tore Itaalia spordi ja kultuuri nädal tõesti. Itaalia uus peatreener on teinud korraliku verevahetuse ja enamik mängijatest on mulle võõrad, seega saab mäng olema kahtlemata põnev ja ennustada ka raske. Eesti kindlasti kaotama ei lähe ja muidugi tahaks loota vähemalt viiki. Kuid olles nüüd realist pakun siiski Itaalia võitu 2:0, sest tegemist pole ju mingi sõpruskohtumisega ja Itaalial on hetk, kus tuleb ennast tõestada.

Aga loodan et bändide punktiskoor peegeldub publiku silmades;)

Talbot

Rahvas väidab siin, et olete sel aastal rohkem mänginud välismaal kui kodus... Kas see on tõsi?

On tõsi küll. 2010 algas Talbotile kevadel albumi "EOS" väljastamisega ning kohe sõitsime ka kuuenädalasele üle-Euroopalisele tuurile seda esitlema. 25 kontserti 14 riigis ning 18000 kilomeetrit läbisõitu.

Nüüd sügisel on taas paar ringsõitu tulekul - septembri lõpus lühike Venemaa tuurike, peale seda natuke üle nädala puhkust ja algab kolmenädalane Ida-Euroopa tuur. Tollelt tagasi tulles tõmbame päeva-kaks hinge ning siis lendame kahenädalasele turneele Austraalias.

Lisaks on veel üks põnev plaan, millega on juba vaikselt alustatud, aga sellest juba peatselt täpsemalt. Hõlmab too valdkond visuaalset külge.
Järgmisel aastal plaanid korraldada suurepärast üritust nimega HELIOSPHERE. Räägi veidi ka sellest?

HELIOSPHERE on mu vastavatud kontserdiagentuuri/plaadifirma esimene suuremat sorti ettevõtmine. Mõtlesin, et Eestis pole siiani olnud korralikku psühhedeelse ja eksperimentaalse musa festarit ja et võiks ise ära teha. Paljud esinejad on juba kinnitatud, mitmed veel lisandumas. http://www.heliospherefestival.com on ürituse koduleht ning uudiseid lisandub festivali Facebook'i lehele.

Mida ootad Electric Stormilt ja teie ühiselt esinemiselt? Mida arvad Ufomammutist?

Ufomammut on mulle juba mitmeid aastaid väga meeldinud. Hea tummine tümm. Arvan, et tollest üritusest saab väga mõnusa emotsiooni.