Prokuratuuri sõnul soovis vana Eesti Rahva Muuseumi hoonet Tartus endale nii Tartu linn (kel oli ostmiseks ka eesõigus) kui ka Pruunsild. Kahtlustuse kohaselt suunas Pruunsild abilinnapea Humalat nii, et linn tehingust loobuks.

Selle juhtumi valguses taasavaldame hiljutise loo, mis avab Pruunsilla tausta ja huvisid Eesti äris ja poliitikas. Lugu ilmus esimest korda augustis 2022.


Endise peaprokuröri Lavly Perlinguga juhtus talvel 2021 kummaline lugu. Kui ta läks poliitikasse ja liitus Isamaaga, kohtus ta hommikusöögiks Riho Terrasega, endise kaitseväe juhataja ja Isamaa eurosaadikuga.

Terras pakkus, et ta võib vahendada kohtumist nii erakonna esimehe Helir-Valdor Seederiga kui ettevõtja Parvel Pruunsillaga.

Tekkis küsimus, kummaga peaks enne kohtuma.

Terras vastas, et loomulikult Parveliga.

Ühtlasi hoiatas Terras juhtimisambitsioonide asjus: vaata, et sa juhiks ei kandideeri, vihastad Parveli välja!

Perling proovis mullu ikkagi Isamaa juhiks saada. Kaotas, visati Isamaast välja ja loob nüüd uut erakonda Parempoolsed.

***

Pruunsilda käivitavad ideed, tema maailmavaatelised positsioonid, millest mõned võivad olla paljude jaoks äärmuslikult konservatiivsed või lihtsalt kummalised, kuid ta pingutab nende teostumise nimel visalt. Selle käigus on ta saavutanud pretsedenditu mõju ühes valitsuserakonnas, mis oma unikaalse positsiooni tõttu dikteerib ka kogu valitsuse poliitikat.

Selle loo tarvis rääkis Ekspress kümnete inimestega Pruunsilla tegevusest, mõtetest, mõjust ning selgitas, kuidas juhtus nii, et temast sai Eesti üks mõjukamaid mehi.