Need tööd on väike osa Läti kunstikogujatest abielupaari Irina Vītola ja Māris Vītolsi kunstikogust Vitols Contemporary, kuhu kuulub praeguseks üle 1000 kunstiteose 150 kunstnikult 20 Kesk- ja Ida-Euroopa riigist. „Mälu arheoloogid“ on näituse fookuses oleva regiooni jaoks eriti keerulisel ajal üliaktuaalne – kui Kumu viiendal korrusel näeb kunsti, mis loodud pärast Nõukogude Liidu kokkukukkumist, siis nüüd, enam kui 30 aastat hiljem on globaalse avalikkuse silmad pingsalt just Ida-Euroopale pööratud ja maailm on taas ühe impeeriumi lagunemise ootuses.

Irina ja Māris, teie kogu näituse pealkiri Kumus on „Mälu arheoloogid“. Kuidas te isiklikult mäletate Nõukogude Liidu kokkuvarisemist? Millised on teie mälestused 1980ndate lõpu ja 90ndate alguse Lätist?

Irina Vītola: Nõukogude Liidu kokkuvarisemine langes ühte minu viimaste kooliaastatega väikses maakoolis. Pärast „päikselisi“ 70ndaid on 1980ndad mulle meelde jäänud kui üks üsna trööstitu aeg, masendavate materiaalsete olude ja tohutu tarbekaupade defitsiidiga. Ma mäletan, kuidas sai ööpäev läbi seistud