Vastajad pidid hindama, mitu erakonda pääseb valimistel riigikokku. 5. märtsil ületas valimiskünnise 6 erakonda ja see oli ka kõige populaarsem vastus ennustuses osalejate hulgas.

Rahva jagas kaheks küsimus, kas Reformierakond pälvib järgmises riigikogus 35 või enam kohta. Nüüd teame, et täpselt nii läks ja enamgi veel, sest oravad said valimistel koguni 37 mandaati.

Mida arvasid ennustajad uustulnuka Eesti 200 võimalustest? Teatavasti sai erakond 81 331 hääletaja toetuse, mis omakorda tähendab riigikogus 14 kohta.

Reeglipärasesse vahemikku 0-101 jäävaid vastuseid oli 3027. Üks optimist oli pakkunud erakonnale ka 101 kohta, kuid jätame tema selguse huvides graafikult ära. Valdav osa lugejatest uskus, et Eesti 200 mandaatide arv jääb siiski kümnest väiksemaks, seega oli erakonna valimistulemus üle ootuste hea.

Mitmenda koha saab Keskerakond valimistel? Küsitlused ennustasid keskparteile kolmandat positsiooni ja nii ka läks. Meiegi ennustusmängus osalejad olid ülekaalukalt samal arvamusel.

Üks intrigeerivamaid valimisringkondi oli Haabersti, Kristiine ja Põhja-Tallinn. Küsisime, kas seal saab rohkem hääli Varro Vooglaid (EKRE), Kristen Michal (RE) või Raimond Kaljulaid (SDE). Taas langes rahva arvamus kokku tegeliku valimistulemusega. Väike erinevus oli selles, et nende kandidaatide võrdluses peeti Kaljulaidi võimalusi Vooglaiu omast etemaks, aga tegelikult jäi Kaljulaid EKRE kandidaadile lõpuks alla. Ülekaalukas võitja oli Michal 9207 häälega.

Samas ringkonnas palusime võrrelda Johanna Maria Lehtme (Eesti 200) ja Urmas Reitelmanni (EKRE) võimalikku valimisedu. Rahvas uskus õigesti, et Ukraina toetaja Lehtme EKRE kandidaati edestab.

Kes saab erakondade juhtidest kõige rohkem hääli? Ka siin polnud ennustajatel suuremat peamurdmist - Kaja Kallas oli selge favoriit ja tõi 31816 häälega võidu Reformierakonnale.

Küsisime ka, kui palju suursoosik Kallas hääli võiks saada. Võib väita, et läks veelgi paremini, kui valdav enamus ennustajaid ootas.

Vaatame veel mõnda lõbusamat küsimust. Kes oli valimiste parim Urmas? Konkurents Urmaste seas oli tihe, kuid lõpuks jäi peale reformierakondlane Urmas Paet, kes pälvis 9152 valija toetuse. Aga mida ennustas rahvas? Peasoosikuna nähti hoopis Urmas Reinsalu. Ka Urmas Kruuse ja Urmas Klaasi võimalusi peeti võrdluses Reinsaluga tagasihoidlikeks, kuigi mõlemad kogusid lõpuks vägagi viisaka häältesaagi.

Koroonaaja nägudest peeti selgelt kõige etemaks Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Arkadi Popovi šansse, kuid läks hoopis teisiti. Kõige rohkem hääli kogusid Karmen Joller (Reformierakond) ja Irja Lutsar (Eesti 200). Popovi tulemus jäi seevastu tagasihoidlikuks.

Lõpetuseks vaatame veel üht paksu pahandust tekitanud küsimust: nimelt uurisime, kui palju saab EKRE e-hääli. Aastal 2019 anti EKREle 33 306 e-häält. Kuigi e-hääletajate koguarv tegi märkimisväärse tõusu, sai EKRE seekord hoopis vähem e-hääli ehk 27363. Midagi müstilist selles pole, sest kutsusid ju ekrelased ise oma toetajaid mitte e-hääletust usaldama ega kasutama.

Vastajad uskusid siiski enamjaolt, et EKRE pälvib vähemalt 30000 või enam e-häält.

Valimisennustuse võitjad

Ja nüüd kõige parematest ennustajatest.

Ekspressi suure valimisennustuse auväärne võitja on Toivo Alt, kes pani täppi koguni 17 vastusega. Õnnitleme suurepärase saavutuse puhul!

Teist ja kolmandat kohta jäid jagama Karl Rütman ning Harri Karula - mõlemad ennustasid õigesti 16 küsimuse vastused.

15 õige vastusega osalejaid oli tervenisti 12. Loosisime nende seast veel kaks auhinnasaajat. Õnnelikeks osutusid Sander Raid ja Mari-Liis Somelar.

Veel kord õnne kõigile võitjatele! Võtame teiega lähipäevil uhendust.

Jaga
Kommentaarid