Algul maale kolides hakkab kõrva kriipima, sest nii vaikne on, räägib pereisa Aivar. „Pärast harjud sellega ära ja ilma olla ei saa,“ ütleb ta.

/.../

Triinuga samas metallitehases töötavad Aune (45) ja Tõnu (46). Nende tütar Getter (12) ja Triinu poeg Sander käivad ühes klassis. Kõik nad elavad koolist lühikese jalutuskäigu kaugusel.

16 aastat tagasi uuris Tõnu silmaarsti ukse taga, kas Aune on vaba ja vallaline. Nüüd on neil lapsed Adeele-Loviisa (10) ja Getter. Nad elasid pikalt Tartus, kuid otsustasid möödunud sügisel Virtsu tulla. Karukopli talus elab ka Aune ema. Pere ise elab 1935. aastal ehitatud põhihoones. Majas veel vett sees ei ole. Nõudepesu käib range graafiku alusel kahes kausis. Õhtul lapsed „teevad trenni“ – toovad teisest majast, kus vesi on sees, ämbritega vett tuppa. Aga lastele hirmsasti meeldib.

/.../

Kogukonna elavaima kohtumispaiga Anni pubi perenaine läks hommikul lastega koolide sulgemise vastasele meeleavaldusele. Pubi jäi valvama vanaema Ira, kes on lõunapakkumiseks valmistanud strooganovi ja frikadellisupi.

Pubi diivanil istuvad virtsukad Daile ja Kerdo koos tütre Gretega. Varem Sauel elanud pere tahtis kolida ükskõik kuhu, peaasi, et maale, sest suures, ligi 1500 õpilasega koolis hakkas laste vaimne tervis kannatama. Nii kolisid nad kahe aasta eest Virtsu. Grete ja Kristofer-Robin Virtsu kooli 9. ja 8. klassis, kolmene Mia veel lasteaias.

Daile teeb arvutiga Tallinna firmale kaugtööd, Kerdo töötab katusepaigaldusfirmas. Vahel ka Soomes.

/.../

Neid kolme perekonda ühendab see, et kõikide nende lapsed käivad Virtsu koolis. Lääneranna valla reedese otsuse järgi aga võetakse see võimalus neilt ära. Mida on kogukonnal plaanis selle vastu ette võtta, mida arvavad lapsed ise elust maal ja õppimisest väikekoolis ning millised näevad välja ühed tõelised maamajad, loe juba artiklist edasi!