Kuid liiklus- ja kaskokindlustus ei ole vastandid, vaid pigem kahest osast koosnev tervik, mida võiks koos sõlmida. Liikluskindlustus on Eestis kohustuslik ning iga autoomanik peab selle sõlmima. Kaskokindlustus on vabatahtlik, kuid see annab lisakaitse autoomanikule ning võib olla eriti kasulik uue või kallima auto puhul.

Seega, kui soovid enda ja oma auto eest korralikult hoolitseda, siis peaksid kindlasti kaaluma nii liiklus- kui ka kaskokindlustuse sõlmimist. Oluline on hinnata oma vajadusi ning valida endale sobiv kindlustus, mis kaitseks nii autojuhti kui ka autot ennast.

Erinevused kasko- ja liikluskindlustuse vahel:


Kaskokindlustus:

  • Valikuline kindlustus, mida ei ole kohustuslik sõlmida v.a. pangaliisingu puhul

  • Katab erinevaid kahjusid, nagu auto ettenägematu ja ootamatu kahjustumine, vargus või vandalism.

  • Kaitseb ka sõitjate tervist ning tagab asendussõiduki ja autoabi.

  • Võib sisaldada erinevaid lisariske, nagu õnnetusjuhtumikindlustus või remont volitatud esinduses.

  • Hind sõltub kindlustusandjast, sõiduki vanusest ja seisukorrast ning kindlustusvõtja soovitud kaitsest.

  • Tasub enne kindlustuse sõlmimist võrrelda erinevate kindlustusandjate pakkumisi ja uurida, millised riskid on kindlustatud.

Liikluskindlustus:

  • Kohustuslik kindlustus, mille peab sõlmima iga sõiduki omanik;

  • Katab sõiduki juhi poolt teistele isikutele tekitatud kahju;

  • Kaitseb ka kolmandate isikute vara;

  • Ei kata sõiduki enda kahjustusi ega sõidukis viibinud isikute tervisekahjusid;

  • Hind sõltub kindlustusandjast, sõiduki tüübist ja kasutusotstarbest, kindlustusperioodi pikkusest ning kindlustusvõtja ajaloost;

  • Kohustusliku liikluskindlustuse puudumisel võib kaasneda suur trahv ja juhtimisõiguse peatamine.

Kuna liikluskindlustus ei kata autole endale tekitatud kahjusid, siis on selleks vaja eraldi sõlmida kaskokindlustus. See annab kaitse auto omanikule ning katab kahju, mis on tekkinud autole varguse, tulekahju või vandalismi tõttu.

Kui sa oled uue või kallima auto omanik, siis on kaskokindlustus eriti soovitatav. Samuti tasub selle puhul kaaluda täiendavaid kindlustuse lisaklausleid, mis võivad hõlmata näiteks klaasikahjusid, loomade põhjustatud kahjusid või parkimisvigadest tekkinud kahjusid.

Nüüd aga peamine küsimus: kuidas valida endale sobiv liikluskindlustus? Enne kindlustuse sõlmimist tasub kindlasti võrrelda erinevaid kindlustusandjate pakkumisi ning uurida kindlustusseltside mainet ja klienditeeninduse taset. Samuti tasub hinnata oma vajadusi ning valida kindlustus, mis kaitseks sinu ja teiste liiklejate huve kõige paremini.

Kui oled juba kindlustuse sõlminud, siis tasub meeles pidada, et kindlustuse tingimused võivad aja jooksul muutuda. Seetõttu on soovitatav aeg-ajalt kindlustuspakkumisi võrrelda ja vajadusel kindlustuspoliisi uuendada.

Kokkuvõttes võib öelda, et korralik kindlustus on oluline osa turvalisest autokasutusest. Õige kindlustuse valimine võib aidata sul end ja teisi liiklejaid paremini kaitsta ning säästa raha võimalike kahjude korral. Seega, kui sa pole veel kasko- ega liikluskindlustust sõlminud, siis tee seda kohe ning tunne end autoga liigeldes turvalisemalt!

Jaga
Kommentaarid