2023. aasta Time Space Existence juhib tähelepanu jätkusuutlikkuse esilekerkivatele väljendustele arvukates loomingulistes vormides, alates keskendumisest keskkonnale ja linnamaastikule kuni aruteludeni innovatsiooni, taaskasutuse ja kogukonna teemadel. Haasi kunstiprojekt haakus korraldajate sõnul kontseptsiooni ja teostuse poolest parimal viisil.

Pikaajalisel fotouurimusel põhinev audiovisuaalne kunstiprojekt „Kasvuhooneefekt“ portreteerib Eesti nooremat põlvkonda, kes peab tulevikus lahendama paljud murekohad, mis on seotud ületarbimise, arutu raiskamise ja looduse vaenuliku ärakasutamisega. Näitusele kaasatud noored valutavad südant planeedi Maa tuleviku pärast ja püüavad vanemale generatsioonile märku anda, et lõputule tarbimiskultuurile ja majanduskasvule orienteeritud maailm ei saa olla kestev.

PEAGI VENEETSIAS: Annika Haas "Kasvuhooneefekt: Ella ja Sarah".

Nelja aasta vältel jäädvustas Haas Eesti noorema põlvkonna esindajaid (12–21-aastaseid), viies nendega läbi keskkonnateemasid puudutavaid intervjuusid, et selgitada nende vaateid ja teadlikkust tarbimise, loodushoiu ja isikliku panuse kohta väiksema ökoloogilise jalajälje saavutamiseks. Kunstnik valis pildistamiseks maastiku Tallinna äärealal, endise aiapidajate piirkonna, kus apokalüptilise meeleolu loovad hüljatud ja lagunevad kasvuhooned. Portreteeritud noored kasvuhoonete taustal on lihtne ja selge sümbol haprusest, noorusest ja inimolemise sümbioosist looduskeskkonnaga, mis peegeldab kõigile arusaadaval moel meie seotust ümbritsevaga.

Tegemist on erasektori ja riigi institutsioonide poolt ühiselt toetatud projektiga, millesse panustasid Telliskivi Loomelinnak, UG Investments, ettevõtja Enn Kunila, Kultuuripartnerluse SA loodav eesti kultuuri ekspordi fond ning riigi poolt Eesti Kultuurkapital ja Keskkonnaministeerium.

Näituse esitlusperioodi jooksul toimub paneeldiskussioon kunsti, keskkonna, linnaruumi ja arhitektuuri suhetest, milles osalevad peale Haasi oma loomingus muu hulgas keskkonnateemasid väljendav skulptor Elo Liiv ja Tallinna Tehnikaülikooli rohepöörde prorektor Helen Sooväli-Sepping.

Haasi „Kasvuhooneefekti“ näitus Veneetsia arhitektuuribiennaalil, mida presenteeriti esmakordselt Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus asuvas Juhan Kuusi Dokfoto Keskuses 2021. aastal, on tänaseks eksponeeritud juba 12 Euroopa linnas.

Time Space Existence 2023 veeb: https://timespaceexistence.com/

Time Space Existence 2023 osalejad: https://timespaceexistence.com/participants/