Saksamaa motiiv on kaitsta noori, suretades välja musta turu ja võimaldades tarbida kontrollitud kraami. Austraalia suund – lubada psühhedeelikume nagu psilotsübiin ja MDMA ravimina – ei tähenda, et need jõuavad kohvikutesse, vaid saaksid aidata inimesi, kes on sõna otseses mõttes surmasuus. Austraalia on esimene riik maailmas, kes sellise sammu astus.

Mai lõpus käis Eestis esinemas psühhofarmakoloog professor David Nutt. Ta on Euroopas üks tsiteeritumaid, kurikuulsamaid ja ka järjekindlamaid uimastipoliitikast rääkijaid. „Kõige kahjulikum ja kõige sõltuvust tekitavam uimasti on alkohol,“ on üks tema avaldusi. „MDMA ehk ecstasy on ohutum kui polomäng.“ (Polo on hobustel mängitav kurikamäng, Inglise aadli lõbus, kuid vigastusi tekitav harrastus.)

David Nutt nõustab Briti ja veel paljude riikide valitsuste uimastipoliitikat. Tallinna lendas ta Brüsselist, kus oli kohtunud Euroopa Parlamendi saadikutega. See intervjuu aga sündis, tiirutades tema ja Tartu Ülikooli psühhofarmakoloogi, professor Jaanus Harroga Narvas, Sinimägedel ja Sillamäel. David Nutti sõber Harro näitas talle meie idapiiri. Loo autor palus võimalust nendega koos ühe päeva veeta.

Nutti sõnum on, et Euroopas on vaja uimasteid puudutavad seadused üle vaadata. Mustal turul on kõik ained kättesaadavad, huvilisele ühe-kahe kontakti kaugusel. Kuna need on ebaseaduslikud, siis ei saa meditsiin neid kasutada uuringuteks ega hädaliste aitamiseks.