Suhe jäi kestma ja Putini poliitilise mõjuvõimu suurenedes kasvas ka Rotenbergide rikkus. Osaliselt tänu tulusatele tellimustele riigilt on nende rikkus kerkinud lapsepõlvesõbra valitsemisajal miljarditesse.

Kuid kui Venemaa 2014. aastal Ukrainasse tungis, tõmbasid Rotenbergide tihedad sidemed nende vana sparringupartneriga soovimatut tähelepanu. Sanktsioonide tõttu jäid nende tohutud välismaised varad tule alla ning vennad püüdsid neid lääne ametivõimude haardeulatusest välja viia.

Kaitstavat vara oli neil palju ja peaaegu kümme aastat hiljem on nad endiselt uskumatult rikkad: ajakiri Forbes hindas sel aastal nende vara koguväärtuseks 4,9 miljardit dollarit.

Kuna Putini uus sissetung Ukrainasse toob kaasa üha rohkem tsiviilelanikest ohvreid ja hävitatud linnu ning maailma võimsaimad riigid jätkavad Venemaa presidenti abistavate inimeste huvide sihikule võtmist, muutub ühe põletavamaks küsimus, kuidas õnnestus kahel Putini siseringi liikmel tõsistest tagajärgedest kõrvale põigelda.

Nüüd aitavad sellest enneolematult põhjalikku ülevaadet saada värskelt lekkinud e-kirjad. Need näitavad, kui olulist rolli on Rotenbergide jaoks oma vara kaitsmisel mänginud lääne advokaadid, pankurid ja ettevõtlusteenuste pakkujad.

Aastatel 2013–2020 saadetud enam kui 50 000 dokumendist ja e-kirjast koosneva arhiivi said enda omandusse IStories ja OCCRP ning jagasid seda veel 15 meediaväljaandega.

Selle materjali põhjal valminud uurivate artiklite sari nimetusega „Rotenbergi failid“ paljastab, kuidas need kaasaaitajad Rotenbergidel selle kõik võimalikuks tegid.