Röövi päeval pani osa bandest end miilitsate moodi riidesse ja peatas raha vedanud auto. Lisaks autojuhile ja kassiirile istus aga Moskvitšis valvur, kes haaras relva. See oli röövlitele ootamatu käik, mis ajas nad ilmselt paanikasse ja käänas sündmused saatuslikult karmimasse suunda.

Kohtla-Järve raharööv oli sündmus, mis jahmatas Eesti avalikkust, sellest vändati suisa 1963. aastal „Ringvaate“ videolõik, mida näidati kinodes põhifilmide eel.

Ekspressi ajakirjanik Tarmo Vahter sattus hiljuti seda saatelõiku Filmiarhiivist nägema.

„Minu üllatuseks käsitleti seal suvel toimunud kohtuistungit, kus mõisteti süüdi pangaröövlid. See oli haruldane, sest Nõukogude ajal tavaliselt sellistest sündmustest ajalehtede esikülgedel ei kirjutatud,“ räägib Vahter Ekspressi podcast'is. Reeglina lehe tagumistele külgedele jõudnud uudisest oli vändatud taaslavastustega film.

Filmis osales ka üks röövi ohvriks sattunud inimene, noor autojuht Oland Ollo. Ta läbis taas autoga teekonna, kus toimus kuritegu.

„Seda rääkis mulle nüüd Oland Ollo poeg, Kalev. Isa vajutas pidurit ja filmiti tema jalga, kuid nägu ei filmitud. Seda, kuidas röövlid raha varastasid, lavastati uuesti veidi mängufilmilike võtetega. Edasi näidati juba kroonika kaadreid, kuidas röövlid olid toodud Kiviõli rahvamaja kohtusse.“

Tolle aja kohta ebatavaliselt põhjalik ja suursugune meediakajastus tegi bande liikmed rahvale tuttavaks.

„Kaks bande juhti said surmanuhtluse ja nad lasti Patarei vanglas maha. Inimesed said sellest teada, sellest räägiti avalikult ja see tegi nad paratamatult kurikuulsaks,“ räägib Vahter.

Kuid veel enne, kui röövlid tabati, oli neil üksjagu sekeldusi raha metsa peitmise ja hiljem leidmisega; samuti elasid nad viivuks tolle aja kohta kaunikesti laia elu.

Kuidas sündis Vahteri põhjalik lugu Ekspressis, kes olid bande liikmed, mis elu nad enne ja pärast rikastumist elasid ning kuidas nad viimaks tabati, kuula lähemalt Ekspressi taskuhäälingu saatest (pleier artikli päises). Saatejuht on Marta Tuul.