Cresco Väärtpaberite omanik Olev Schults ütles Ekspressile, et lõpetas vastavad lepingud 2021. aasta lõpuga, ent rahapesu andmebüroo (RAB) registris on see ikka veel aktiivsena kirjas. RAB hakkas asja ametlikult uurima juba Ekspressi esimese päringu peale kuu aega tagasi.

„Rahapesu andmebüroo alustas ettevõtte suhtes järelevalvemenetlust mais 2023, täitmaks rahvusvahelise sanktsiooniseadusega meile pandud kontrollikohustust. Menetluse lõppedes edastatakse analüüsitud teave vajadusel pädevatele uurimis- ja järelevalveasutustele,“ lausus RABi asejuht Laura Aus napilt.

Samal ajal valmistatakse välisministeeriumis ette seadusemuudatust, mis lubaks oligarhidele kuuluva külmutatud vara konfiskeerida ja selle abil rahastada Ukraina ülesehitamist, kui vkuulub isikule, kes on otseselt seotud Venemaa agressiooni toetamisega.

Seega võiks tekkida olukord, kus Eesti riik nõuab sisse vähemalt Rotenbergi firma antud 11,5 miljoni eurose laenu, mille abil Austria villa osteti, kui mitte luksuslikku maja ennast. „Villa kui vara kohta on ennatlik vastust anda, lisaks nõuab see rahvusvahelist justiitskoostööd,“ ütles välisministeeriumi asekantsler Erki Kodar.