Eesti puhul on olulist rolli mänginud süstemaatiline pildikogumine, millega eristume pea kõigist teistest. Näiteks algab 1. novembril Eesti teadusfoto võistlus, mis toimub Vikipeedias juba 2011. aastast. See ei ole aga kaugeltki ainuke seesugune kampaania, vaid neid toimub igal aastal mitu tükki. Olgu teemaks loodus, arhitektuur või midagi kolmandat.

Eeskujulike piltide arv Vikipeedia pildipangas

1) Pariis -- 261

2) New York -- 224

3) London -- 172

4) Keila -- 133

5) Berliin -- 132

6) München -- 117

7) Viin -- 111

8) Dülmen -- 104

9) Stockholm -- 96

10) Rooma -- 91

11) Kothamangalam (India) -- 85

12) San Francisco -- 81

Antud seisuga 19. oktoober 2023

Keila edu taga on üsna lihtne asjaolu. Nimelt elab seal Ivar Leidus, üks väheseid Eesti vikifotograafe. Kui aga vaadata lähemalt Keila pilte, siis torkab silma huvitav asjaolu: pole ühtegi fotot hoonetest. Selle põhjuseks pole küll pildistamisväärse puudumine, vaid osalt hoopis asjaolu, et Eestis pole panoraamivabadust. Nii puudub hõlbus võimalus vabalt levitada fotosid hoonestusest, mille arhitekt pole üle 70 aasta surnud. Nõnda paistab linn välja hoopis oma elurikkust tutvustavate piltidega.

Lisaks siin silma jäävale temaatilisele ebaühtlusele on erinevad Eesti paigad paraku üles võetud üsna valikuliselt, sest vikifotograafe on meil ainult käputäis. Näiteks olen mina lisanud Wikimedia Commonsisse küll ligi kümme tuhat faili, aga ega ma ikka igale poole fotosid tegema sattunud pole ning sama kehtib teistegi puhul. Nii aitaks Eesti maailmas tutvustamisele oluliselt kaasa, kui õnnestuks kasvatada panustajate hulka, sest ideaalis võiks iga viimase kui Eesti küla kohta olla vähemalt üks foto.