Ja seda hoolimata tõsiasjast, et Ratas tegi kõik õigesti, täpselt nii nagu soovitavad poliittehnoloogid ja ütleb ausa inimese südametunnistus. Ta kuulutas 12. jaanuaril 2021, et astub peaministri kohalt tagasi, sest prokuratuur kahtlustas Ratase juhitud Keskerakonda mõjuvõimuga kauplemises.

Ükski teine kriminaaluurimine ei ole moodsas Eestis avaldanud ühiskonna juhtimisele nii suurt mõju nagu Porto Franco juhtum. Tegemist on ainsa korraga, kus terve valitsus politseitöö tõttu lagunes.

Ratas oli tookord palju hullemas olukorras kui tema järeltulija Kaja Kallas praegu. Kallast nahutatakse idavedude skandaalis oma eetiliste väärtuste („ärge tehke äri Venemaaga!“) rikkumise tõttu. Mõjuvõimuga kauplemine on aga suurusjärgu võrra kangem kraam – kriminaalkuritegu.

Valitsusjuhina jätkates sattunuks Ratas räigema surve alla kui Kallas. Sellel näägutamisel ei oleks olnud otsa ega äärt.

Veelgi hullem: seniajani sahistatakse, et Ratasele istutati pähe mõte, kuidas kaitsepolitsei salakõrvadel on tõend, et parteijuht teadis Tederi lubadusest supsutada Keskerakonda „mingi milliga“. Harju maakohtus aga sellist tõendit ei esitletud.

Tänavu 18. oktoobril mõistis kohtunik Aime Ivanson Keskerakonna ja teised kohtualused õigeks. Ekspress teatas, et kohtusaalis algas seda kuuldes kalliralli. Ainult Ratas tunnistas õigeks mõistmisest kuuldes ERRile: „See on jahmatav.“ Tema tagasiastumine, mis viis Keskerakonna suure languseni, osutus ju nüüd sisuliselt mõttetuks.