„Üks tuntud tegija pani müüki samasugused küünlad nagu mul. Isegi samade ümbriste ja tähendustega,“ sõnab end mustaks nõiaks nimetav ettevõtja „Rööprähklejate“ podcast’is.

Kuna kõik Timmeri tooted pole patenteeritud, siis on keeruline probleemile lahendust leida.

Ta leiab, et šarlatane on sel turul palju. „Mõned käivad kaardilugemise kursustel, mis ajavad mind naerma. Sa ei saa õppida kaarte lugema.“

Ennustamisel on piirid

Tüdrukuna ei söendanud Kirsti avalikult rääkida, et tunnetab endal teatud võimeid. Vaid oma täditütrega lugesid nad koos kaarte. „Teistele ei julgenud öelda, sest see oli kuidagi piinlik ja olid natuke ullike.“

NAGU EMA, NÕNDA TÜTAR: Kirsti ütleb, et nende suguvõsas on viies põlv nõidu. Nii tegutseb ka Kirsti enda tütar Merily Timmer igapäevaselt nõiana.

Täna on ta julgem. „Jumalaga koos ma kaarte ei pane, aga vahel teda šampanjapokaaliga tervitan küll,“ naerab ta.

Ennustamisel on Kirstil kindlad piirid, millest ta üle ei astu. Näiteks tervisemuredega inimestel nimetab ta probleemse kehapiirkonna, kuid haigusi ravivad arstid mitte tema.

„Kui inimesel on vähk, siis ta ei lähe kuhugi posija juurde, vaid arsti juurde. Vähki ravivad arstid.“

Kirsti peab kirikut „valgeks maagiaks“ ja jumalasse usub ta ka ise.

Kui inimesel on vähk, siis ta ei lähe kuhugi posija juurde, vaid arsti juurde.

Kirsti Valdstein-Timmer

Ennast nimetab ta aga „mustaks nõiaks“, keda tasub karta. Kooliajal oli ta ühele kiuslikule õpetajale sisisenud, et too oma luud murraks. Õpetaja kukkuski trepist alla ja murdis jalaluu. „See pani mind tol ajal mõtlema, aga kuna olin nii vihane, siis ega mul kahju ka ei olnud.“

Täna ta kellelegi halba ei soovi või kedagi sunniviisiliselt kokku elama ei nõiu. „See on sama nagu vägistamine. Inimeste koosolemine peab olema vabatahtlik,“ ütleb ta.

Valdstein-Timmer räägib, et ennustamisel saab ta informatsiooni inimese kohta tihti surmalt. „Surm on kaval ja kena mees. Ta on natuke eputav ja tahab, et ta alati toodaks kaartidesse sisse.“

Muidu innukalt surmast lobisenud Kirsti muutub tõsiseks, kui küsida tema enda kogemuste kohta surmaga. „Mul oli kopsutromb ja veres 17% hapniku. Arstid ütlesid, et ma ei saa elada. Aga ma tahtsin näha oma lapsi suureks kasvamas. Mulle anti teine võimalus.“

Uuest „Rööprähklejate“ episoodist kuuled, mida see „teine võimalus“ tähendas ja kuidas Kirsti oma senist elu muutis.

Kunagine tele- ja raadiohääl

Oma tuntuse saavutas Kirsti juba enne kaartide ladumist televisioonis ja raadios. 18-aastasena alustas ta töökarjääri ETV-s režissööri Toomas Kirsi assistendina. Teiste saadete seas töötas ta ka koos Urmas Otiga.

Urmas Ott õpetas mulle, et ära mitte kunagi ürita kõigile meeldida. Kõigile peavad meeldima prostituut ja 500-ne rahatäht. Mida rohkem sa suudad inimesi ärritada, seda rohkem nad sind jälgivad.“ Miks Urmas Ott ühel hetkel aga Kirsti ees põlvitas – seda kuula podcast’ist.

MIDA ENNUSTASID KAARDID SAATEJUHTIDELE? Seda vaata „Rööprähklejate“ TikToki kontolt @rooprahklejad.

Omapärane seos on Kirstil ka Eesti Ekspressiga. Kui 1989. aastal ilmus esimene Eesti Ekspress, siis pidi ta ETV-s enda tõestamiseks tegema intervjuu ajalehe omaniku Hans H. Luigega. Too aga ei tahtnud intervjuusid anda.

Nii istuski Kirsti neli tundi Luige ukse taga. „Luik tuli oma kabinetist välja. Ma trampisin jalgu ja hakkasin hüsteeritsema. Ta käratas mulle: ära raiska mu aega! Ma ütlesin vastu: tahad kakelda vä? Ta hakkas niimoodi naerma ja ütles: davai hull, teeme ära!“

Kirsti oli ka kümme aastat ühe populaarseima raadiosaate „Naistekas“ saatejuht. Lugusid saate värvikast ajaloost kuuled saates.

Mida toob aasta 2024? Mis saab Kaja Kallasest? Miks lõppesid Kirsti meheotsingud Tinderis kopsaka arvega? Milles seisneb vahe tavaliste mängukaartide ja tarokaartidega ennustamises? Nendele küsimustele kuuled vastuseid „Rööprähklejate“ podcast’is, mis on leitav Delfi Taskus, Spotifys ja Apple Podcastis.

„Rööprähklejate“ mõjukad

30. detsembril avalikustavad „Rööprähklejad“ 2023. aasta rahva mõjukate edetabeli. Tulemusi aitavad analüüsida lisaks saatejuhtidele Anu Saagim ja Märt Koik.

KES VÕIDAB? KES KAOTAB? Kõik selgub „Rööprähklejate“ hooaja viimases saates 30. detsembril.