Kohtunik vormistas määruse, mis lubas jälitamist alustada juba samal päeval. Pealtkuulamine algas päev hiljem. Magerramovi Eesti kohtus süüdi mõistmiseni kulus aga veel kuus ja pool aastat.

Selle aja jooksul kasvas uurimisest välja mitmeid teisi menetlusi. Neist tuntuim puudutab koostööd ühe Colombia kartelliga. Lisaks uuriti ka rahvusvahelist narkorahapesu, pussitamisi Eestis ja tapmiskatset Taanis.

Kõigi aastate jooksul vedas menetlust prokuratuuri poolelt riigiprokurör Vahur Verte. Jälitustegevust, ülekuulamisi jms viis läbi keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo, mida tänasel päeval juhib Ago Leis.

Nüüd, kus maratonmenetlus läbi sai, on paras aeg rääkida nende kahe mehega uurimise telgitagustest. Lisaks tuleb podcast’is juttu ka Eesti allilma hetkeseisust ning jõustruktuuride tippametnike argipäevast.

„Kui uudis järjekordse ühenduse kinni võtmisest on jõudnud meediasse, helistavad eelmised [vahele võetud] ja ütlevad, et hästi panete, teete head tööd!“ kirjeldab suhtlust elukutseliste kriminaalidega politseijuht Leis.

„Kusjuures ma olen vanglast saanud isegi jõulukaarte,“ tunnistab riigiprokurör Verte. „See kõlab võib-olla naljakalt, aga see näitab, et loodetavasti [süüdimõistetutel] okast hinges ei ole. Nad võtavad seda realiseerunud äririskina.“

Podcast’i episood on esimene Ekspressi 2023. aastat kokkuvõtvast väikesest krimiseeriast.