10. koht: Jüri Ratas ja Brigitte Susanne Hunt

10. KOHT: Jüri Ratas.

Edetabeli viimast kohta jagavad tantsusaates koos võistelnud Jüri Ratas ja Brigitte Susanne Hunt. „BSH-ga jagada sama positsiooni – see räägib Jüri Ratase kohta palju rohkem kui Brigitte kohta,“ arvab Märt.

Anu hinnangul on Ratas rahvale eeskuju oma langetatud kehakaalu ja tervisliku eluviisi tõttu. „Sellisest notsust koorus ponks, kümme–viisteist aastat noorem meesterahvas välja!“

10. KOHT: Brigitte Susanne Hunt.

Brigitte Susanne Hundi mõjuvõimsuse hindamisel lähevad Anu ja Märdi arvamused lahku. „Kui väga ta mõjutaja on, kui ta on klaasi taga ja rahvas vaatab, mida ta järgmiseks teeb? BSH draamad kukuvad välja nii, nagu ta oleks meelelahutaja kogemata,“ ütleb Märt.

Anu arvates on Brigitte aga mõjukas juba sellepoolest, et temast räägitakse kogu aeg ja rahvas saab teda vaid armastada või vihata. „Olid ajad, kui ma ka litutasin paljalt ringi ning ujusin piimavannides ja vahukooretissides. Ma olin Eesti vihatuim inimene, kuid see tähendas, et ma olin ka kõige kuulsam.“

9. koht: Mart Helme

9. KOHT: Mart Helme.

Endise EKRE esimehe jõudmine edetabelisse üllatab saate külalisi, sest meedias pole ta enam nii palju esinenud. „Seda keepi kannab nüüd tema kallis pojake, keda mina nimetan hellitavalt Martaks,“ ütleb Märt.

Kui Märti ärritab EKRE poliitikute retoorika, siis Anul jätkub ka kiidusõnu: „Mul oli imeline õhtu nendega. Nad on nii toredad ja armsad nunnupallid!“

Miks võrdleb Anu aga EKRE-t ka Grinchiga – seda kuula saatest.

8. koht: Jaak Madison

8. KOHT: Jaak Madison.

„Minu meelest on Jaak Madison ülejäänud erakonna poolt pagendatud Brüsselisse, et ta jumala eest erakonda üle ei võtaks,“ arvab Märt. Kuigi tal on Madisoniga väga erinev maailmavaade, peab ta teda paremaks EKRE juhiks kui Martin Helmet.

„Aga mind Jaak Madison absoluutselt ei koti. Mina oleks sellele kohale pannud äärmisel juhul Taavi Rõivase, kes on meil tõeline peldikupidutseja,“ ütleb Anu.

Podcast’ist kuuled, mida siis ikkagi tegid Taavi Rõivas ja BSH koos WC-s.

7. koht: Alar Karis

7. KOHT: Alar Karis.

„Väga nunnu karumõmm. Vahelduseks on selline president ka tore, sest meil käivad lainetena nunnud ja nähvakad riigijuhid,“ ütleb Anu.

Märdil on olnud Karisega ka isiklik kokkupuude ülikooli ajal esines ta ühel sünnipäeval, kus külaliseks oli ka Karis. „Tuli pärast juurde ja kiitis. Jättis väga hea mulje.“

Mida arvata presidendipaari riietumisstiilist – seda kuula saatest.

6. koht: Joe Biden

6. KOHT: Joe Biden.

„Natukene võtab nõutuks,“ ütleb Märt.

„Vanamehenäss!“ lisab Anu.

Mõlemad tõdevad, et võib-olla hääletati Joe Bideni poolt, kuna ta on meedias palju figureerinud. Kui aga Anu ja Märt saaksid küsida ise Bidenilt midagi, siis mis see oleks? „Issand jumal, kui raske küsimus! Mina jään vastuse võlgu,“ ütleb Märt.

„Mina küsiksin, milliseid toidulisandeid ta tarbib, ja soovitaksin talle paari juurde,“ lisab Anu.

5. koht: Urmas Reinsalu

5. KOHT: Urmas Reinsalu. Saatjaks Carmen Kass.

Uus Isamaa esimees on viinud erakonna populaarseimaks parteiks Eestis ja seda edu saab võrrelda Mart Laari juhtimisajaga. Anu ja Märt aga ei mõista, miks peab rahvas Urmas Reinsalu niivõrd tähtsaks inimeseks. „Aasta on olnud palju pikem kui selle mehe tõus. Ma ei tea, kas see on kiita, et mõnel mehel tõuseb nii aeglaselt,“ naljatleb Märt.

Anule meenub Reinsaluga seoses lugu, kuidas ta 2004. aastal koos supermodell Carmen Kassiga presidendi vastuvõtule läks. „Enne seda ta pani prillid ette ja võttis ära. Carmen ütles talle, et pane ikka prillid – need teevad sinust palju targema,“ naerab Anu.

4. KOHT: Vladimir Putin.

Putini nime ei soovi Anu suu sissegi võtta: „Voldemort! Ta on see, kelle nime me ei ütle. Ma tõstaks teda võimalikult vähe esile ja hästi kurjas võtmes.“

Märdi arvates on mõistetav, et Putin on kõrgel kohal, sest ta mõjutab maailma väga tugevalt. „Üdini negatiivselt. Kõik kolm või neli versiooni temast.“

3. KOHT: Volodõmõr Zelenskõi.

Kõigest ühe häälega Putinit edestanud Zelenskõi puhul tõdevad nii Märt kui ka Anu, et tal hakkab jõud raugema. „Kui ma näen teda ekraanil, siis mõtlen, kuidas ta üldse on täie tervise ja mõistuse juures,“ sõnab Anu.

Ta loodab, et kui Venemaaga sõda ükskord lõpeb, siis Zelenskõi võtab pika puhkuse. „Maailma rahvad, ühinege ja viige ta siis palmisaarele koos oma naisega. Tooge talle metsikutes kogustes šampanjat!“

Lisaks kuuled saatest, kas Märt tahaks kunagise koomiku Zelenskõiga sarnaselt saada tipp-poliitikuks.

2. koht: Martin Helme

2. KOHT: Martin Helme.

„Juhheii, Marta!“ hõiskab Märt. Ta arvab, et Martin Helme võib parlamendi tööd obstruktsiooniga küll takistada, aga poliitilises mõttes on ta jõuetu.

„Nad on ikka elu parimad näitlejad. Ega nad ei mõtle vist ise ka seda tõsiselt, mida nad poliitikatandril teevad. Nad on argipäeval täiesti normaalsed inimesed – nagu mina või sina, Märt,“ ütleb Anu.

„Ja siis lähevad meediasse ja ütlevad, et nad ei saa oma mõisa renoveerida, sest homod saavad abielluda,“ lisab Märt.

Mida arvavad Anu ja Märt riigikogu ööistungitest, kus saadikud võitlevad une ja õllepudelitega – seda kuula podcast’ist.

1. koht: Kaja Kallas

1. KOHT: Kaja Kallas.

Lisaks ajakirjanike koostatud „Eesti mõjukate“ esikohale võidutses Kaja Kallas ka rahvahääletusel. „Ta on väga mõjukas Vene ja Lääne suunal. Vihake või armastage, aga esikoht on tegelikult välja teenitud,“ lausub Märt.

Kui Kallas sattus idavedude skandaali, siis näitas see Anu meelest tema tõelist iseloomu: „Nähvakas, üleolev, arrogantne.“ Lisaks arvab Anu, et Kallasel pole selja taga nõunike, kes aitaksid tal otsuseid teha. „Ta on nii sitke eit, et tulistab ise ja arvab, et on maailma valitseja!“

Podcast’ist kuuled, kuidas oleks Anu käitunud Kallase asemel, kui tema mees oleks säärase jamaga hakkama saanud. „Assa kurja! Selliste asjadega see vend tegeleb mul siin! Ai raks, ma lähen praegu koju ja…“

Pikemat arutelu Anu Saagimi ja Märt Koigiga 2023. aasta mõjukatest ning nendest, kes edetabelisse ei mahtunud, saab kuulata „Rööprähklejate“ podcast’ist. Leitav on see Delfi Taskust, Spotify’st ja Apple Podcast’ist.

HOOAJA VIIMANE OSA: Rööprähklejatel Jan Joonas Tuunal ja Rauno Ruusil on külas Anu Saagim ja Märk Koik.
1x
00:00