Nii vaataski ekraanilt ühel päeval vastu roheliste pluss-graafikute asemel rasvaselt punane miinus. Kogu raha oli kadunud. „Kõne emale oli raskem kui see kaotus,“ meenutab ta.

„Ärge laenakse sõpradelt ega vanematelt! Saage vastu näppe, sest omast kogemusest saate kõige targemaks.“

Säm

Säm on õnnelik, et vähemalt ei kasutanud ta vanematelt laenatud raha. Sedasama soovitab ta teistelegi. „Ärge laenakse sõpradelt ega vanematelt! Saage vastu näppe, sest omast kogemusest saate kõige targemaks.“

Valus kogemus viis Sämi krüptovaluutast siiski aastateks kõrvale. „Nüüd kuu tagasi hakkasin taas panema. Las ta olla seal nii, et ma seda väga ei puutu.“

Kuidas läheb Sämil investorikarjäär renditõukerataste firmas Hoog Mobility ja miks on Sämi arvates renditõukkerattad linnapildis hädavajalikud – seda kuula saatest.

Kas oleksid valmis minema kohe riigi eest sõtta?

23. veebruar 2022. Säm teab, et homme õhtul esineb ta vabariigi aastapäeval Estonia teatri laval enda kirjutatud looga „Eesti, kas sa kuuled?“.

Tal on aukartus. Kas kõik õnnestub ja kas ta suudab noorte eest kõneleda? Pahaaimamatult on noormees kirjutanud loo viimastesse ridadesse juba mitu kuud varem:

“Kas oleksid valmis minema kohe ja praegu riigi eest sõtta? Aga kas pere eest oleksid? Kas pere eest päriselt sureksid? Kas riik on pere ja kas ta kuulab siiralt südame muresid?“

Esmaettekande hommikul vapustab maailma uudis: Venemaa alustab sõda Ukraina vastu.

„Seistes õhtul Estonia laval, olles terve lapsepõlve näinud koolis pilte Estonia pommitamisest – ei olnud just kõige turvalisem koht, kus olla (sülitab kolm korda üle õla - toim.). Ilmselgelt ei alanud tol päeval midagi Balti riikide vastu, aga see uudis pani seest keerama. Kontserdi päeval mõtlesin, kas ma saan mobilisatsioonikutse, sest ma olen kaitseväes käinud,“ meenutab Säm Ukraina sõja esimest päeva.

AINULAADNE VÕIMALUS: 104. vabariigi aastapäeva kontserdi lavastaja Jüri Nael tegi Sämile ootamatult ettepaneku kirjutada kontserdiks noorte nimel lugu.

Säm on sõpradega arutanud, kas nad oleksid valmis Eesti riiki kaitsma. „Osad on kartlikud. Ütlen ausalt, et mina ei kritiseeri kedagi, kes põgeneb sõja eest.“

Säm usub, et tema on täna nõus vaenlasele vastu hakkama. „Ma olen sisimas patrioot. Mulle meeldib väga Eesti riik ja ma armastan eesti keelt. Kui tuleb rünnak naaberriigi poolt, siis ma ei taha, et Eesti ära kaoks.“

Kas tulevik hirmutab noori – seda kuula juba „Rööprähklejate“ podcast’i uuest osast.

VARSTI PABERITEGA ÄRIMEES: Säm on lõpetamas TalTechi ärinduse eriala ja tegeleb hoogsalt investeerimisega.

Lisaks kuuled saates, kuidas alustas räppar muusikukarjääri Soundcloudis, miks tuli ta lapsepõlvest muusikakoolist nuttes koju, kuidas käib laulusõnade kirjutamine ja milliselt möödus ta ajateenistus. 

„Rööprähklejate“ podcast on leitav Delfi Taskus, Spotifys ja Apple Podcast’is. Taskuhäälingu TikToki kontolt leiab humoorikaid videoid saatekülalistega.