Runde – teist korda abielus, ühe poja isa – näis elavat silmatorkamatut elu. Ta töötas abitöölisena ehitusfirma laoplatsil. Teenis 160 Saksa marka nädalas kätte: seda oli veidi enam kui tollane keskmine palk Lääne-Saksamaal. Elas koos abikaasa Charlottega otse linnapargi kõrval.

Politsei ütles Rundele, et ta ei tohi lähiajal kuskile sõita. Ta peab püsima kodus. Novembri algul tuleb tal ilmuda uurijate juurde ülekuulamisele.

  • Eesti Ekspress käis tutvumas Saksamaal Ludwigsburgi arhiivis olevate mahukate materjalidega, mis käsitlevad Teise maailmasõja ajal Eestis tegutsenud koonduslaagreid ja sai teada, kuidas Teise maailmasõja kõige esimeses lahingus osalenud põhihariduseta mehest sai tähtis figuur natside poolt Kirde-Eestisse rajatud koonduslaagrites;

  • Eesti koonduslaagritesse toodi Leedu ja Kaunase getodest üle 10 000 juudi, sealhulgas naisi ja sadu lapsi, kes eraldati vanematest. Paljud lapsed hukkusid;

  • Ludwigsburgi arhiivis talletatud materjalid näitavad õõvastavat pilti Kiviõlisse, Narva linavabrikusse, Kuremäele ja mujale rajatud koonduslaagrite igapäevaelust: näljast, lutikatest, igapäevasest tööst seistes pahkluudeni jääkülmas vees ja natsidest, kes purjuspäi vange väärkohtlesid.

Jaga
Kommentaarid