ERRi kanal Raadio 4 jälgib pidevalt idanaabri muusikute hoiakut Ukraina sõja suhtes. „Selliseid artiste nagu Ljube ja vene šansoone püüdsime juba ammu oma eetris vältida,“ ütleb Raadio 4 muusikatoimetaja Dmitri Mikrjukov. „Kuid pärast 2022. aastat on ära kukkunud ka paljud teised.“

Kohe pärast sõja algust sai selgeks esimene nimekiri ka Eesti jaamade kuulajate seas populaarsetest muusikutest, kes asusid Venemaa sõda toetama – näiteks Grigori Leps, Filipp Kirkorov, Larissa Dolina, Nikolai Baskov, rock-bänd Nautilus Pompilius jt. „Leppisime toimetuses kohe kokku, et neid muusikuid, kes esinevad Kremli propagandakontsertidel ja käivad Donbassis esinemas, me enam eetrisse ei lase,“ ütles Raadio 4 peatoimetaja Julia Bali Eesti Ekspressile antud intervjuus.

Ent ajapikku on playlistist kustutatud artistide nimekiri järjest pikenenud, sest marurahvuslaste survel või raha teenimiseks esineb üha rohkem tuntud muusikuid okupeeritud Ukraina aladel või toetab Putini sõda sõnades. Ka juhul, kui kuulajad soovikontsertides nende lugusid tellivad, ei mängi Raadio 4 enam näiteks 2008. aastal Eurovisiooni võitnud ning viimati 2017. aastal Eestis esinenud Dima Bilani laule. Aga ka selliste vene staaride nagu Valeria, Oleg Gazmanov, Timati, Jelena Vaenga, Maša Rasputina, Vladimir Presnjakov, bändide Agatha Christie, Tšaif jt lugusid.

Endiselt paitavad Raadio 4 kuulajate kõrvu selliste artistide lood, kes on sõja vastu välja astunud ning kellest paljud on kodumaalt lahkunud. Muusikatoimetaja Dmitri Mikrjukov toob näiteks Bi-2, Zemfira, Splean, DDT, Akvarium, Mašina Vremeni, Maksim Leonidov, Valeri Meladze, Natalja Vetlitskaja ning loomulikult superstaar Alla Pugatšova.

Kuna menukate vene muusikute valik on vähenenud, kompenseerib Raadio 4 seda teistes keeltes esinevate lauljate suurema osakaaluga. „Me ei ole otsustanud venekeelseid laule täielikult vältida, sest see pole aus nende artistide suhtes, kes võtavad sõna sõja vastu ning kellest paljud ei ela enam Venemaal,“ ütles Mikrjukov Propastopile.

Loomulikult kuuleb Raadio 4 publik ka Ukraina artiste, kellest mitmed laulsid varem vene keeles: Тiна Кароль, 5’Nizza, SunSay, Ivan Dorn. Ning loomulikult kõlab eesti populaarseima venekeelse raadiojaama eetris jätkuvalt juba enne täiemahulise sõja puhkemist surnud muusikute looming: Kino, Mikhey and Jumanji, Ženja Belousov, Žanna Friske ja teised.

Kas muutunud on ka kommertsjaamade playlist?

Nii SKY Радио kui Super Raadio kuuluvad Sky Media raadiogruppi ning nende ühine programmidirektor on Natalja Šustrova. Propastopi küsimusele, milliseid muutusi on need kaks raadiojaama oma playlistis pärast sõja puhkemist teinud, vastas Šustrova esmalt nii: „Sky Media venekeelsed raadiojaamad, muusikaraadiod SKY Радио ja Super Raadio ei tegele poliitilise propagandaga ning lähtuvad oma töös Eesti seadustest ja ringhäälingulubades sätestatust. Ametlikke „stopp-loendeid“ artistidest ei ole raadiojaamadele edastatud. Me jälgime erinevate artistide sõnavõtte ja hoiakuid, sealhulgas mitte ainult sõda puudutavaid (ka sooline võrdõiguslikkus, rassism jne).“

Seejärel täpsustas Propastop küsimust, loetlesime konkreetseid avalikult Putini sõda toetavaid vene popmuusikuid ning küsisime, kas nende muusika kõlab SKY Радиоs ja Super Raadios?

„Shaman, Pelageya, Dolina, Va-Bank, Timati, Gazmanov, Leps, Rasputina, Ljube ja paljud teised venekeelsed lauljad ei sobi oma loominguga meie raadiote muusikaformaatidega,“ vastas Šustrova jätkuküsimusele.

Duo Media Networks raadiote juht Priit Vare kinnitusel eemaldas Narodnoe Radio kohe sõja algusest fonoteegist sõda toetavad artistid ning lisaks palju sellist muusikat, mis „oma sisult mõjus sõja kontekstis kahemõtteliselt“.

„Hetkel on vene muusikaga seis küllaltki omapärane. Nimelt ei tee väga suur hulk vanu tuntud tegijaid praegu üldse mingeid laule,“ selgitas Vare. „Nad on pildilt ilmselt meelega maas, ei postita ka midagi oma sotsiaalmeedia kanalites jne. Kes muusikat teevad, nende sisu on paraku mitmeti mõistetav ning selilsed lood meie eetrisse ei jõua.“

Ukraina sõja tõttu muutunud olukorras võeti Priit Vare sõnul vastu otsus muuta Narodnoe Radio muusikaformaati. „Vene muusika osakaal on täna selles jaamas vähenenud kaks korda, selle asemel kõlavad nüüd ka lääne lood,“ selgitas Vare. „Lisaks sulgesime alates 17. maist täielikult oma (grupi) teise venekeelse jaama DFM. Seega oleme mitte ainult vaadanud üle Narodnoe konkreetsed laulud, vaid muutmisele on läinud kogu meediagrupi venekeelsete kanalite loogika.“

Kui Propastopi lugejatel on jagamist väärivaid tähelepanekuid raadiojaamade muusikavaliku kohta, siis palun saatke need aadressil: propastop@gmail.com.

Kes on kes ehk ЛЮДИ / НЕ ЛЮДИ?

„Tänapäeval pole raske teada saada, milline on esineja seisukoht sõja suhtes. Sisestage lihtsalt tema nimi otsingumootorisse ja lisage ka „говорит о войне в Украине“,“ selgitab Raadio 4 muusikatoimetaja Mikrjukov.

Kui teid huvitab, kummal pool rindejoont üks või teine vene muusik on, siis üks usaldusväärne võimalus selle teadasaamiseks on lehekülg ЛЮДИ / НЕ ЛЮДИ? (Inimesed/mitteinimesed?).

Venemaa ajaloo ilmselt populaarseim laulja Alla Pugatšova on selles nimekirjas inimeste poolel ning saidi autorid on välja toonud kaks tema mõtet – üks neist on kõrvaloleval kuvatõmmisel. Teine puudutab filmilavastaja Nikita Mihhalkovi, kes on selliste rahvusvaheliselt menukate filmide nagu „Päikesest rammestunud“ või „Siberi habemeajaja“ tegija. Ent juba aastaid tagasi muutus Mihhalkov vene marurahvuslaseks ning loomulikult toetab ta kallaletungi Ukrainale. Oma kuulsa rahvuskaaslase kohta on Pugatšova öelnud: „Suurepärane film. Suurepärane režissöör. Aga kuhu on kadunud suurepärane inimene Nikita Sergejevitš Mihhalkov?“

See küsimus on asjakohane paljude andekate vene kultuuritegelaste puhul.