Õpilaskonkursile laekunud 492 töö hulgast tõstis žürii esile 37 tööd, mille hulgast said veebihääletusel oma lemmiku valida Eesti Ekspressi lugejad.

Lugejate lemmikuks osutus tubli ülekaaluga 17-aastase Kertu Puštšenko töö, mille ta oli esitanud kõige vanemas eagrupis väljamõeldud artisti plaadi kategoorias. Kertu tegeleb kunstiga Iisaku Kunstide Koolis õpetaja Kaja Tina juures.

Kertu kujundas plaadiümbrise enda välja mõeldud bändile Geometry Gang. Tema sõnul on grupi liikmed kas superkangelased või siis pahalased. Väljamõeldud ansambli viljeldava muusikastiili kohta ütles Kertu: „Nad teevad vist midagi techno ja räpi vahepealset. Nende lood räägivad linnaelust, lihtsalt elust, võib-olla ka kuritegudest.“

Kertu ise kuulab palju metal’it ja punki. Ta loob ka ise ühele ansamblile lugusid, kuid muusikat nad veel välja andnud ei ole.

Kolmes vanusegrupis võitsid grand prix’d Helena Hanson (eagrupis 7–11) Rae Huvikoolist, Kärl Klooster (eagrupis 12–15) Haapsalu Kunstikoolist ja Jaan Kristjan Peterson (eagrupis 16–19) Tallinna Pelgulinna Riigigümnaasiumist.

Neist viibis näituse avamisel Jaan Kristjan Peterson, kes rääkis, et talle võidu toonud kaks plaadikaant disainis ta enda muusika jaoks. 16-aastane Peterson on nimelt kolm aastat ise muusikat salvestanud ning andnud oma loomingut välja artistinime Nightcare alt. Tunnustuse pälvinud kaantest üks on tema äsja ilmunud singli „Gaze The World“ kaanepilt ning teine EP „Cutoff“ oma. Nightcare viljeleb indie-elektroonilist muusikat.

KÕIGE VANEMA EAGRUPI GRAND PRIX: Jaan Kristjan Petersoni valmistatud plaadiümbrised enda muusikale artistinime all Nightcare tulid kategooriateüleseks võitjaks vanuserühmas 16–19.

Kristjan ütleb, et tema kunstiline tegevus tuleneb muusikast: „Ma võib-olla muidu nii palju kunstiga ei tegeleks, kui ma ise muusikat ei teeks.“ Oma lemmikartistidena toob ta välja Chrome Sparksi ja Bonobo.

Võistlust korraldanud Eesti Kunstikoolide Liidu kommunikatsioonijuht Rita Proos ütles, et plaadiümbriste kujundamise konkurss kujunes nende liidu korraldatutest kõike suurema osavõtuga konkursiks. Kujundusvõistlusele laekus töid nii Valgast kui Ida-Virumaalt, saartelt ja suurematest linnadest, kõikjalt üle Eesti.

„Meie eesmärk oli õpilastele seda suurepärast kunstivormi tutvustada, sest praegusel voogedastusplatvormide ajastul ei pruugi paljud noored muusika füüsiliste vormidega, nagu seda on helikassetid, vinüül- ja CD plaadid, kokku puutuda ega märgata ka artistide suurepäraseid albumikujundusi. Helikandjate kujundused on aga üks osa muusika ja artistiga suhestumisest ja mõtestamisest,“ märkis Proos.

Kunstivõistluse idee autori ja algataja Peeter Kodari käivitatud võistlusele laekus üle 500 töö. Võistlus toimus kolmes vanuseklassis – 7–11, 12–15 ja 16–19 eluaastat – ning kahes kategoorias – kindla artisti plaat ning väljamõeldud artisti (või enda) plaat.

PEETER KODAR: kunstikonkursi idee autor ja algataja.

Noorte loodud plaadikujundusi hindas žürii koosseisus muusikud Argo Vals ja Ewert Sundja, muusik ja kommunikatsiooniekspert Heiko Leesment, muusikakriitik ja ajakirjanik Siim Nestor, graafik Anu Juurak, disainer Hannes Paesoo ning Eesti Kunstikoolide Liidu noorteühenduse liige Lisethe Niilus.


Kuula Nightcare’i muusikat siit: