Sumena peamiseks kliendiks on 30–50aastane Harjumaal elav pereema. Hitt-toodeteks on snäkid. „Oleme üritanud tuua sortimenti päris toitu – riis, makaronid –, aga päeva lõpuks on number üks krõpsud, šokolaad ja kiirnuudlid,“ selgitab Oliver Sebastian.

Kui tavapoed tõstavad hindu, siis Sumena pole seda teinud eelmisest kevadest saadik. Kaup on 30–90% odavam kui tavapoes. „Tegeleme jääkidega. Meile tooraine hinnatõus nii otseselt ei jõua,“ ütleb Joosep.

„Rööprähklejate“ uuest saatest saad teada, millal toidupäästjad viimati ise mõnest tavalisest toidupoest süüa ostsid ja kui ohutu on ikkagi „parim enne“ kaupa süüa.

ÕIGUSED JA KOHUSTUSED: Joosep (vasakul) on Sumena tegevjuht ja Oliver Sebastian operatiivjuht. Lisaks pakuvad nad tööd kaheteistkümnele inimesele.

Juhiametit soovitavad nad vaid neile, kellel on hea pingetaluvus. „Pead haldama väikest universumit, mis su ümber keerleb,“ tõdeb Oliver Sebastian. „Väikseid võite tuleb tähistada!“ teab ta.

„Mõni päev on telefon haudvaikne. Järgmisel päeval tuleb iga minuti tagant pinin uue probleemiga,“ kirjeldab Joosep oma tööpäevi. „Laupäevahommikuti ei võta ma telefoni vastu. Ma ei viitsi,“ lisab Oliver Sebastian.

Kui täna on neil kahel noorel ettevõtjatel juba veidi rohkem aega, siis algusaegadel tuli ette olukordi, kus nad sõna otseses mõttes elasid oma firmas. „See oli aeg, kus meie esimene töötaja jäi haigeks ja oli palju tellimusi. Sõime, jõime, magasime laos. Viis tööpäeva ei käinud majast väljas,“ meenutab Joosep.

Kui sa armastad seda, mida teed, siis ei põle läbi. See on 50/50: sa kas tahad saada seda edukust või ei taha.

Noored ettevõtjad

Kuidas selline töökoormus nende tervisele mõjus, kuula „Rööprähklejate“ uuest episoodist.

Noormeeste tulevikuperspektiiv on teha tammsaarelikult tööd-tööd-tööd. „Käisime mõlemad kevadel puhkusel Itaalias. Väga pikalt ei suutnud seal rannaliival peesitada – et tahaks juba teha midagi,“ meenutab Joosep.

„Kui sa armastad seda, mida teed, siis ei põle läbi,“ leiab Joosep.

„See on 50/50: sa kas tahad saada seda edukust või ei taha,“ lisab Oliver Sebastian.

TULEVIKUS MULTIMILJONÄRID?: „Eks me kõik tahame kunagi Porschega sõita ja suures villas elada, aga pigem pead iga päeva nautima,“ leiab Joosep (vasakul). Keskel saatejuht Jan Joonas Tuuna, paremal Oliver Sebastian.

Lisaks kuuled saatest, kust tuli üldse noormeestel idee hakata toitu päästma, kui palju maksis oma ettevõtte tegemine, milliseid takistusi toob „parim enne“ kauba hankimine ning kui palju on noormeestel olnud aega pidutseda ja nautida noore inimese elu.

„Rööprähklejate“ podcast on leitav Delfi Taskust, Spotify’st ja Apple Podcasts’ist. Samuti leiab humoorikaid videoid saatekülalistega „Rööprähklejate“ TikToki kontolt.