Tänane Poola suursaadik Hiinas kujundas 2022. aastal president Andrzej Duda riigisekretärina Poola poliitikat Ukraina suunal. Ukraina võimud palusid toona Poola abi, et transportida oma delegatsioon Valgevenesse, mis võõrustas Vene ja Ukraina läbirääkijate kohtumisi.

Toonased läbirääkimised olid ummiktee. Venemaa ei tahtnud püsivat rahu, kirjeldab Kumoch läbirääkimiste telgitagustes sündinut. Tema sõnul ei kavatsenud Moskva algusest peale rahu saavutada, vaid soovis üksnes Ukraina kapitulatsiooni.

Intervjuus paljastab Kumoch esmakordselt mõnede toona toimunud vestluste sisu ning kirjeldab sündmuste kulgu ja tolleaegseid dokumentide fragmente – neid, mida ta saab avalikustada.

Venemaa-Ukraina läbirääkimised 2022. aastal. Kuidas need toimusid, millest said alguse?

Alguse sai kõik sellest, et Venemaa ründas Ukrainat ja püüdis anda Ukrainale Moskvas valmis kirjutatud kapitulatsioonilepingu. Ilmselgelt juba [täiemahulise invasiooni eel] valmis kirjutatud lepingu.

Kust algas Poola või täpsemini presidendi kantselei roll?

Ma võin rääkida ainult sellest, mida ma nägin. Meie jaoks oli algus Ukraina abitaotlus oma delegatsiooni läkitamiseks Valgevenes toimuvatele läbirääkimistele. See ei olnud esimene kord, kui ma sellisest ideest kuulsin, ja see ei olnud suur sensatsioon. Toona töötasin väga tihedalt koos peaministri kantselei juhi Michał Dworczykiga. Dworczyk palus helikopterit ja lühikese aja pärast olime piiril. Meiega oli kaasas ka Marcin Przydacz, tollane välisministri asetäitja.