Üks mees viis tööhõiveprogrammist raha väljapetmise aga erakordsele tasemele.

Tegu oli mehega nimega Peeter. Sünnipäraselt Peeter Kutsar, kuid 2020. aasta kevade lockdown’ide ajal, kui riik asus tööandjaid sadade miljonite eurodega toetama, oli ta värskelt vanglast välja pääsenud ja muutnud enda nime Peeter Markiks.

„Peeter on selline.. võib-olla kole nii öelda, aga elupõhine, kogenud kelm. Juba 2017 pääses ta üleriigilisse meediasse seoses ühe kelmide võrgustikuga. Oli terve hulk varifirmasid, varinimesid,“ tutvustab Matthias enda loo peategelast Eesti Ekspressi podcast’is.

Peetri eksnaise sõnul tunneb mees end raamatupidamises väga koduselt, on võtnud erialaseid koolitusi ja suhtles pidevalt raamatupidajatega.

Kui 2020. aasta varakevadel eriolukord kehtestati, nägi Peeter selles nupuka ja loomingulise petisena muidugi kohe võimalust. Tal oli olemas firma, millega sai hõlpsasti toetusi küsida, kuid mida ei olnud, olid töötajad.

Vahemärkusena – see firma oli loodud koos vanglast saadud tuttavatega.

„Peetri esimene katse oli, et ta registreeris sinna tööle koristaja ja mõned lihttöölised ning esitas Töötukassale avalduse, et olukord on kehv, ei saa palka maksta. Töötukassa ütles, et pole hullu, selleks see meede ongi ja maksis talle toetuse välja,“ räägib Matthias.

„Oli ilus ilm ja grill töötas,“ meenutas Peetri ekskaasa ja kaasosaline politseile Tartu külje all ridaelamus veedetud päeva, mil mees esimest koroonatoetust taotles.

Mõne kuuga jõudis Peeter üles ehitada terve riiulifirmade kontserni, mis kõik taotlesid riigilt koroonapiirangute põhjustatud kahjude hüvitamiseks kokku viiekohalist summat.

Selle sama mõne kuuga kukkus aga ka kogu kaardimajake kokku. Kuidas Peeter oma suurejoonelise skeemiga vahele jäi ja mis tulevik teda nüüd ootab, seda saab kuulata Eesti Ekspressi podcast’ist.