Võimude reaktsioon ei jäänud seekord tulemata. Mullu mais algatas Põhja politseiprefektuur Teinoneni suhtes väärteomenetluse ja tellis raamatule Tartu ülikooli semiootikaosakonnast ekspertiisi, mille teostas Anti Randviir.

Ekspertiis pidi vastama kahele olulisele küsimusele. Millist mõju võib raamatus "Adolf Hitler - vabastaja" kirjutatu avaldada seda lugevale inimesele ja millist käitumist esile kutsuda? Kas Teise maailmasõja ajal esimest korda välja antud raamatu kordustrükk avaldab mõju tänapäeval seda lugevale isikule tema suhtumisel juutidesse?

Semiootik Randviir on arvamusel, et natsiraamatu taasväljaandmine on vaenu õhutav tegu. "Rääkimata antud üllitise algupärasest propagandistlikust sisust, mis kiidab heaks hitlerlikku natsismi ja näeb maailma ohustava tegurina juudi rahvust, võib kordustrüki näol olla tegemist materjaliga, mis ei ole oma taotluselt pelgalt ajalooteadvustuslik, vaid pigem ajaloomaterjali ärakasutav propagandistlik vaenuõhutav tegu ja materjal."

Veelgi enam, niisuguse trükise levitamine on üha paljurahvuselisemaks muutuvas Eestis suisa ohtlik. Üllitise "ülesehituse ja märgilise struktuuri analüüs näitas, et tegemist on võõraviha propageeriva teosega".

Randviir ei jäta märkimata, et sellega on rikutud ka head tava: "Kui sarnaseid propagandistlikke töid avaldatakse kordustrükkides, siis läheb see vastuollu Euroopa Liidu ametlike seisukohtadega ja kogu maailma hea tavaga suhtumises natsismi."

Kuna Randviiri väitel on tegu väärtushinnanguid ümber korrastama kutsuva teosega, siis võib see "fragmenteerida ühiskonda, avades soodsa võimaluse madala ajalooteadvusega indiviidide lülitumiseks väikestesse ja hõlpsalt manipuleeritavatesse gruppidesse (nt neonatsid)".

Ekspertiisist võib välja lugeda sedagi, et "Adolf Hitler - vabastaja" väljaandmisega eesti keeles pole solvatud ainult juute, vaid ka sakslasi. Randviiri väitel on saksa rahvast üllitises iseloomustatud Hitleri imetlusega. "Arvestades tänapäeva konteksti, [-] on saksa rahva taoline Hitleri-kaudne defineerimine saksa rahvale kindlasti solvav."

Lõpuks hoiatab Randviir, et kuna Teinoneni MTÜ Uus Euroopa on enne analüüsitavat teost üllitanud veel ühe natsismi ülistava raamatukese, siis on "Adolf Hitler - vabastaja" juba "üks osa Uue Euroopa propagandistlikus natsismi soosivas diskursuses. Seepärast võivad antud üllitise mõjud tugevneda, arvestades kuuluvust moodustatavasse tekstikorpusesse".

Randviiri hinnangul on raamat "Adolf Hitler - vabastaja" muutnud juudid "füüsilise maailma objektideks, millele on loomuomane terrorism [-]. Indiviidide taoline objektistamine tekitab olukorra, kus propagandadiskursuses on võimalik näidata nt nende elimineerimisvajadust". Veelgi enam, Randviir hoiatab etnilise puhastuse eest: kui "niisugune diskursus on jätkusuutlik (nt antud teos kui teine kahest Uue Euroopa üllitistesarjas leiduvast), siis on võimalik taastekitada olukord, kus teatud ühiskonnagruppe objektistades kutsutakse üles ühiskonda füüsilistegi vahenditega reformima".

Kuigi ekspertiis oli natsiraamatu kordustrüki väljaandmise suhtes selgelt tauniv, lõpetas politsei septembri alguses menetluse. Nimelt ­uuriti menetluse käigus teose levitamise võimalikku seost aprillirahutustega, mida aga ei leitud. Ka ei tuvastanud politsei Teinoneni tegevuses vaenu õhutamise tunnuseid.