Hääletada saab internetis aadressil www.tallinn.ee/haldusreform ning vastata saab kahele küsimusele:

  • Kas toetad haldusreformi alustamist Tallinnast?
  • Kas toetad liitumisläbirääkimiste alustamist Tallinna naabritega?

Esimese hääletuspäeva, esmaspäeva ennelõunal oli internetis hääletanud üle 3500 inimese, näidates inimeste kohest suurt huvi teema vastu. Kella 16ks oli hääletanuid üle 6200. Linnaosade kaotamise vastu oli 75-76% hääletanuist.

Teisipäeva kella 11ks oli hääletanud 13 354 inimest, kellest 73% oli linnaosade kaotamise vastu.

Kolmapäeval kella 12ks oli hääletanud 25 286 inimest, kellest 59% olid linnaosade kaotamise vastu.

Paraku ei ole hääletusel garantiid, et üks inimene ei hääleta mitu korda.

Esimene küsimus tähendab sisuliselt linnaosade kaotamist Tallinnas, mille tulemusel tekiks tänase 8 linnaosavalitsuse asemel 10 teeninduskeskust. Keskerakonna väitel annaks reform kokkuhoidu ja Tallinna juhtimine muutuks apoliitilisemaks. Selle vastu oli 75% vastanuist.

Liitumine lähivaldadega võimaldaks linna andmeil korda saada ühistranspordi, ehitada paremaid teid ja rajada lasteaedasid sõltumata valla ja linnapiiridest. Selle vastu oli 75% vastanuist.

Roheline Marek Strandberg nimetab hääletust oma blogis demokraatia kriisiks. "Nii rahvaküsitluste kui rahvahääletuse oluliseks eelduseks on selge ja üheselt mõisteva küsimus, millele peab oleme võimalik vastata jah või ei. Antud juhul see puudub...sama hästi võiks inimestelt küsida, kas nad pooldavad päikesetõusu või merelaineid," arvab Strandberg.

Reformierakond on algatanud lausa kampaania linnaosade säilitamiseks. Selle raames on oma toetusallkirja andnud üle 10 000 tallinlase.

„Linnaosad on erinevad ja seetõttu ei saa Pirita probleemidele läheneda samamoodi nagu Lasnamäe omadele. Pärast linnaosade kaotamist kaob kindlus, et just Sinu linnaosas elav ja sealseid probleeme tundev inimene linnajuhtide hulka jõuab," ütles Tallinna volikogu reformierakondlaste juht Remo Holsmer. „Just seetõttu kutsume inimesi ülesse oma linnaosa allesjäämise eest välja astuma," põhjendas Holsmer.

Linnavalitsuse poolt korraldatud „pseudoküsitlus" on tema sõnul „täielik huumor", sest linnaosade kaotamine on peidetud häguse haldusreformi algatamise taha.

Lisaks süüdistab Holsmer volikogu esimeest Toomas Vitsutit seaduserikkumises, sest ta oli keeldunud panemast sellenädalase volikogu istungi päevakorda opositsioonierakondade algatatud eelnõu, millega viidaks küsitlus läbi vastavalt linnaelanike küsitlemise korrale ning inimeste käest küsitaks küsimus: „Kas toetate oma linnaosade säilimist?".

Linnaosade saatus peaks otsustama juba sel neljapäeval toimuval linnavolikogu.

Kus saab hääletada?

Küsitluspunktid asuvad Mustamäe Linnaosa Valitsuses (Tammsaare tee 135), Nõmme LOV teenindussaalis (Jaama 1), Kesklinna LOV (Nunne 18 teenindussaal), Kesklinna LOV (Pärnu mnt 9 rahvastikuregister), Kesklinna LOV (Pärnu mnt 9 sotsiaalhoolekande osakond), Kesklinna LOV (Liivalaia 32, Tallinna Kesklinna Sotsiaalkeskus), Tallinna Linnavalitsuse teenindussaal (Vabaduse väljak 7).

Lisaks linnaosavalitsustele on küsitluspunktid avatud ka linnaosade suuremates kaubanduskeskustes: Pirita Selveris, Norde Centrumis, Magistraali ja Kristiine kaubanduskeskuses, Sõpruse Rimi Hüpermarketis, Järve Selveris, Põhja pst-l asuvas Rimi kaubanduskeskuses, Telliskivi Säästumarketis, Rocca al Mare Kaubanduskeskuses,  Idakeskuse Kaubanduskeskuses, Mustakivi keskuses ja Maksimarketis.

Paberil antud hääled lähevad arvesse samaväärsena elektrooniliselt antud häältega.